UVODNIK PROGRAM NOVOSTI ULAZNICE PRESS KONTAKT IMPRESSUM ARHIV SPONZORI
                                 .
   
 
   
    ZATVORENE DESETE RIJEČKE LJETNE NOĆI:

NAGRADA  NOVOG LISTA KONCERTU „CLASSIC & JAZZ“,  NAGRADA PUBLIKE OPERI „CAVALLERIA RUSTICANA“!

 


Jubilarne, desete  Riječke ljetne noći zatvorene su 25. srpnja 2013. svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada te izvedbom plesne predstave „Shut up and dance“ Ronalda Savkovića u Harteri.

Žiri Novog lista (u sastavu: Dora Bakek, studentica diplomskog studija likovne pedagogije APU Rijeka; Damjan Bučić, mag. art., gitarist; Kim Cuculić, novinarka Novog lista; Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata Novog lista; Saša Stanić, asistent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Rijeka te Ania Škrobonja, mag. Kulturologije) Nagradu Novog lista za najcjelovitiji događaj Riječkih ljetnih noći 201 dodijelio je koncertu CLASSIC & JAZZ Gorana Končara i Darko Jurković Quarteta što je održan 12. srpnja u velikom klaustru samostana na Trsatu. U njihovom obrazloženju stoji:

 „Nagrada »Novi list« za najcjelovitiji događaj ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći jednoglasno se dodjeljuje koncertu »Classic & Jazz« u izvođenju Gorana Končara i Darko Jurković Quarteta.  Koncert »Classic & Jazz« uspjela je simbioza klasike i jazza, koja se izdvojila svojim originalnim konceptom i kvalitetom izvedbe. Riječ je o promišljenom i definiranom konceptu, koji bi se slobodno mogao nazvati »world music«. Vidljiv je iskorak u eksperimentalnosti, a posebna je vrijednost ovog koncerta promicanje i popularizacija djela hrvatskih autora. Na koncertu je praizveden »Capriccio za violinu solo i jazz quartet« Borisa Papandopula, dok su na programu bile i originalne skladbe Darka Jurkovića, Zvjezdana Ružića, Miljenka Prohaske, Henryja Radanovića i Krunoslava Levačića.
 

 

Svojim kvalitetnim, ujednačenim muziciranjem te bogatstvom zvuka glazbenici Goran Končar, Darko Jurković, Henry Radanović, Zvjezdan Ružić, Kruno Levačić i Ljerka Končar prenijeli su svoju energiju i na publiku, koja je pozitivno reagirala na svaku skladbu. Zbog integralnog doživljaja svih parametara, koncert »Classic & Jazz« zaslužio je nagradu »Novog lista«.“

Nagradu, skulpturu akademskog kipara Siniše Majkusa, glasovitom hrvatskom violinistu Goranu Končaru uručio je član žirija Saša Stanić.

A prvo mjesto prema odluci publike odnosno Nagrada publike, s ocjenom 4,87, pripala je ambijentalnoj izvedbi Mascagnijeve opere CAVALLERIA RUSTICANA. Opera je izvedena 10. srpnja 2013. na Trgu Grivica ispred Katedrale sv. Vida pod ravnanjem Nade Matošević Orešković, u režiji Ozrena Prohića te u izvedbi ansambla Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

Budući da je ovo već četvrta festivalska nagrada predstavi Cavalleria rusticana (tijekom četiri godine, dobila je Nagradu Novog lista te čak tri nagrade publike) postala je  jedanim od zaštitnih znakova Riječkih ljetnih noći te će se ubuduće izvoditi izvan konkurencije.

 

 

Nagradu publike uručili su, već tradicionalno, vjerni posjetitelji Riječki ljetnih noći i strastveni kazališni  zaljubljenici gospođa Sonja Ulčakar i gospodin Arsen Žauhar , a primio ju je u ime cijelog ansambla predstave ZBOROVOĐA Igor Vlajnić.

Kroz program je vodio Damir Orlić, a na kraju su se publici obratili i intendantica Nada Matošević Orešković te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je već tradicionalno službeno zatvorio Riječke ljetne noći.

Inače, tijekom trajanja Festivala, od 30. lipnja do 25. srpnja 2013., ukupno 28 festivalskih izvedbi pratilo je ­­oko 35.000  gledatelja.

A ovogodišnji programi odvijali su se na 16 različitih lokacija: (Korzo, Gat Karoline Riječke, veliki klaustar samostana na Trsatu, krov Tower centra, ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, Ulica Šime Ljubića, plaža ex Park hotela, Hartera, Trg sv. Barbare, Trg Grivica, Trg Riječke rezolucije, perivoj Ville Ružić na Pećinama, skladište 41 u Porto Barošu, Trsatska gradina, Katedrala sv. Vida ).

Publika je ovogodišnje Riječke ljetne noći ocijenila prosječnom ocjenom 4.6 ili drugim riječima, čistom peticom.

Na kraju donosimo i pregled svih ocjena publike:

CAVALLERIA RUSTICANA                                               4.873

SUMER IS INCUMEN – KONCERT ZBORA                 4.851

SLOKAR TROMBONE QUARTET                                   4.850

RIJEČKA FILHARMONIJA I ROKERI                              4.815

FLUTE SESSION                                                               4.806

El DIA QUE ME QUIERAS                                                4.802

ZAGREBAČKI SOLISTI                                                     4.761

LUKRECIJA O' BIMO REKLI POŽERUH                       4.755

BABA JAGA JE SNIJELA JAJE                                        4.742

PEPELJUGA                                                                      4.720

COLLANA DI PERLE MUSICALI                                    4.704

OMAĐIJAJ ME                                                                    4.690

CLASSIC & JAZZ                                                               4.680

GOSTIONIČARKA MIRANDOLINA                                 4.668

DINO CIANI MASTER CLASS CONCERT                    4.471

PUCCINI-CHE PASSIONE!                                             4.422

KAFKA PROJEKT                                                              4.390

SAB FASHION SUBARU BY ZIGMAN                            4.324

OTVARANJE        RLJN     2013                                     4.298

KOD KUĆE /KABUL                                                         4.277

TRAFIK (3 PREDSTAVE)                                                4.024
 

POKROVITELJ BALETNOG PROGRAMA


 

   ZATVARANJE RIJEČKIH LJETNIH NOĆI 2013: SHUT UP AND DANCE!
 


Svečana ceremonija zatvaranja jubilarnih, desetih Riječkih ljetnih noći, uz izvedbu plesne predstave „Shut up and dance“ Ronalda Savkovića,  održat će se u Harteri, bivšoj riječkoj tvornici papira u četvrtak, 25. srpnja 2013. s početkom u 21.30 sati.

 

 

U službenom dijelu programa bit će dodijeljena Nagrada Novog lista za najbolji događaj-najcjelovitije ostvarenje festivala Riječke ljetne noći 2013. prema prosudbi šesteročlanog žirija u sastavu: Dora Bakek, studentica diplomskog studija likovne pedagogije APU Rijeka; Damjan Bučić, mag. art., gitarist; Kim Cuculić, novinarka Novog lista; Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata Novog lista; Saša Stanić, asistent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Rijeka te Ania Škrobonja, mag. Kulturologije.

A potom će biti dodijeljena i Nagrada publike, što će je uručiti dugogodišnji kazališni posjetitelji i zaljubljenici Sonja Ulčakar i Arsen Žauhar.

Publici će se obratiti intendantica Nada Matošević Orešković te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji će već tradicionalno službeno zatvoriti Festival. Program će voditi Damir Orlić, glumac Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca

 

 

U drugom dijelu programa, publika će uživati u plesnoj hit predstavi  „Shut up and dance“, autorskom projektu Ronalda Savkovića, dinamičnoj  i energičnoj, pravoj eksploziji energije, mladosti i ljepote na sceni što ju čine jedinstven spoj elekronske glazbe i klasičnog baleta.

U predstavi sudjeluju članovi baletnog ansambla Marta Kanazir, Ana Rocha Nené, Paula Rus, Marta Voinea Čavrak, Sabina Voinea Vukman, Tanja Tišma, Anka Zgurić, Joseph Cane, Martin Grainger, Daniele Romeo, Fabio Simoes, Svebor Zgurić

Autor glazbe je hrvatski glazbenik i producent elektronske glazbe Rene Beer. Asistentica koreografa je Ersilia Nikpalj, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić dok kostimografiju potpisuje poznati makedonski modni dizajner i kostimograf Aleksandar Nošpal.

 

POKROVITELJ BALETNOG PROGRAMA 

    "PUCCINI – CHE PASSIONE!"- JOŠ JEDNA GLAZBENA POSLASTICA RIJEČKIH LJETNIH NOĆI
 


Koncert naziva "Puccini – Che passione!" dvoje sjajnih mladih glaznenih umjetnika, sopranistice Vedrane Šimić i pijanista Filipa Faka na programu je festivala Riječke ljetne noću u srijedu, 24. srpnja 2013. u velikom klaustru samostana na Trsatu s početkom u 21.30 sati.

Puccini, poslije Verdija, vjerojatno napoznatiji predstavnik talijanske opere čija su djela i danas među najizvođenijima na pozornicama širom svijeta, a koji je vlastiti stil opisao riječima: "Moj stil je poezija i opet poezija – nježnost pomiješana s boli; senzualnost; drama iznenađenja i izgaranje..." , uz opere pisao je naravno i druge vrste djela: orkestralna djela, sakralnu glazbu… te solo pjesme za glas i klavir. Pjesme je pisao povremeno i uglavnom prigodno za, primjerice, salonske izvedbe svojim prijateljima. Neke je njihove dijelove "posudio" i za svoje opere, stoga te pjesme na očaravajući način osvjetljavaju i Puccinijev skladateljski razvoj.  
 

 

Puccinijeve će pjesme, u jedinstvenom ambijentu klaustra trsatskog samostana, pjevati iznimna pjevačica, sopranistica Vedrana Šimić, miljenica riječke publike i stručne kritike koja ju u brojnim pohvalama ocijenjuje, između ostalog,  kao "pjevačicu  raskošnog i lijepoga glasa velikog opsega i dinamičkog raspona te pokretljivosti,  izražajnosti i unutarnje snage interpretacije". A Vedrana Šimić nastupit će uz klavirsku pratnju poznatog riječkog pijanista Filipa Faka koji će izvesti i dio skladbi za klavir solo. Tako će se na programu naći pjesme Salve Regina, La primavera – Canzonetta, Terra e mare, Storiella d’amore – Melodia, E l’uccellino (Ninna-Nanna), Sogno d’or te brojne ostale, dok će u izvedbi klavira solo biti izvedene skladbe Foglio d’album, Piccolo valzer, Piccolo tango, a na programu su  i arije iz opera Le Villi i Edgar.

 

 POKROVITELJ GLAZBENOG PROGRAMA


 

    MAĐIONIČARSKI SHOW KAO POKLON FESTIVALSKOJ PUBLICI
 

 

Kao poklon svojoj publici, festival Riječke ljetne noći daruje mađioničarski show za odrasle Andreja Škedela "Omađijaj me" koji je na programu u utorak, 23. srpnja 2013. na Trgu Riječke rezolucije u 21.30 sati.
Mađioničarski show "Omađijaj me" drugo je ime za jedinstveno, originalno iluzionističko iskustvo, koji gledateljima pruža vrhunski doživljaj modernog i klasičnog mađioničarstva za odrasle uz dozu neponovljivog humora i opuštajuće zabave.
 

 

Magija je oduvijek sinonim za tajnovitost, nedokučivost, nedorečenost obavijenu velom adrenalina, za posebnu vrstu uzbuđenja i stalnu želju za novim iluzijama. Trenuci su to kada svatko odrastao nakratko postaje iznenađeno dijete. Kada se svemu tome pridoda i stand up komedija dobija se show "Omađijaj me". Riječ je o programu koji će svakog odraslog posjetitelja nakratko vratiti u doba djetinjstva.
Andrej Škedel mađioničar je i iluzionist rođen u Rijeci 1984. godine. Od 2005. uvodi novu koncepciju primijenjenog mađioničarstva starajući inovativne iluzije, točke i tematske predstave. S ciljem kreiranja  novih, još složenijih iluzija, kontinuirano prati svjetske trendove te je redoviti sudionik međunarodnih mađioničarskih kongresa.
Budući da je riječ o pokonu publici, ulaz je, naravno, slobodan.
 

   FLASH MOB U TOWER CENTRU
 


Riječane koji su odlučili vruću subotnju večer provesti šopingirajući u riječkom Tower centru, na četvrtom je katu trgovačkom centra dočekalo iznenađenje. Prvo se začula elektronska glazba, a potom su se, jedan po jedan, iz raznih smjerova počeli okupljati mladi ljudi i - zaplesali! A plesali su sjajno, toliko dobro da se jedino po tome možda dalo naslutiti da plesači u uobičajenoj mladenačkoj ljetnoj odjeći, ipak nisu slučajni posjetitelji u potrazi za dobrim odjevnim komadima na sezonskom sniženju, već članovi baletnog ansambla riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

 

 

Riječ je  zapravo bila o flash mob-u  ususret zatvaranju festivala Riječke ljetne noći 2013., u četvrtak,  25. srpnja 2013. plesnom predstavom "Shut up and dance", čije su dijelove, u koreografiji i prema zamisli Ronalda Savković, riječki baletani i otplesali.
 


 

    MONODRAMA "KOD KUĆE / KABUL"  NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA
 


Program festivala Riječke ljetne noći 2013. nastavlja se u ponedjeljak, 22. srpnja 2013. izvedbom gostujuće predstave "Kod kuće / Kabul" Tonyja Kushnera u velikom klaustru samostana na Trsatu u 21.30 sati. Riječ je o monodrami u izvedbi prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu Dušanke Glid Stojanović, a u režiji Željka Đukića.

Predstava  je premijerno izvedena 2009. godine na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, a ova produkcija zapravo je rezultat  kulturne razmjene Narodnog pozorišta i TUTA kazališta iz Chicaga (The Utopian Theatre Asylum).  Komad je to o životu pod terorom talibana i ulozi Zapada, a napisan je prije napada u New Yorku 11. rujna.
 

 

Redatelj Đukić ističe da se pisac Kushner uporno pravda kako "nije nikakav vrač nego piše o stvarima koje se događaju svakodnevno, o pojavama koje se mogu sagledati dijalektikom, a ne vračanjem, te da uopće nije teško predvidjeti ishod kratkovide vanjske politike Washingtona, recimo, u Afganistanu".
U Kushnerovim komadima prevladava dojam da je svijet jedan, da granice ne postoje, da ono što se događa u snu utječe na stvarnost, da postoji veza između domaćice u Londonu i knjižničarke u Kabulu, koje se nikada nisu srele, napisao je Željko Đukić.
Dušanka Glid Stojanović dobitnica je  nagrade „Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim kazalištima u sezoni 2009./2010. za lik u ovoj predstavi.

 

 POKROVITELJ DRAMSKOG PROGRAMA
 

     
 

 

 TRAFIK NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA

 


Svoju obljetnicu, 15 godina postojanja, riječko će Tranzicijsko-fikcijsko kazalište TRAFIK dijelom obilježiti  na Riječkim ljetnim noćima. Tako su na festivalskom programu tri predstave ovog
drugačijeg, istaživačkog  kazališta koje se kreće po rubovima izvedbenih formi. Prva od tri predstave je "Pozdrav s Jadrana" koja će biti izvedena u četvrtak, 18. srpnja 2013. na plaži ispod ex Park hotela na Pećinama s početkom u 21 sat.. U ovoj predstavi redatelja Edvina Liverića, TRAFIK propituje fenomen turističkog konzumizma. Izvođači su Maja Katić, Ivana Kale, Silvia Marchig, Dado Ćosić, Žak Valenta i Marin Alvir.

 

 

Druga predstava, "Destinacija TRAFIK: Divljač" na programu je u petak, 19. srpnja s početkom u 21.30 sati u Skladištu 41 u Porto Barošu. Riječ je o  kazališno-plesnoj predstavi, nastaloj kao rezultat umjetničke suradnje različitih autora koji su radili odvojeno na njenim nezavisnim fragmentima: istražujući, konceptualizirajući i ponovno razmatrajući samu bit kazališne predstave. Autori su Selma Banich, Mila Čuljak, Edvin Liverić, Magdalena Lupi Alvir i Silvia Marchig, a koautori i izvođači Marin Alvir, Mila Čuljak, Edvin Liverić, Silvia Marchig te Gordana Svetopetrić.

 

 

Treća, zadnja TRAFIK-ova predstava na Riječkim ljetnim noćima je "Diva" na programu u subotu, 20. srpnja u 21.30 sati također u Skladištu 41 u Porto Barošu. "Diva"  je projekt  zamišljen je kao multimedijalni lecture performance (predstava-predavanje) koji istražuje i razrađuje, u sociološkom i kulturološkom smislu, pojam diva,  prema koncept te u režiji, scenografiji i izvedbi Edvina Liverića. Što je to što nas fascinira kod diva i kako mi doprinosimo toj «velikoj iluziji»?

 

    POKROVITELJ DRAMSKOG PROGRAMA
 

     
 

 

  KONCERT S KOJEG PUBLIKA NIJE HTJELA OTIĆI

 


"Riječki zbor Opere sinoć je nebrojeni put dokazao svoje vokalne sposobnosti i visoku razinu profesionalne izvedbe pod čistom i energičnom rukom svog zborovođe, maestra Igora Vlajnića." Izvjestila je tako o koncertu zbora Opere pod nazivom "Sumer is icumen in", Gloria Fabijanić Jelović na Hrvatskom radiju.

 

 

" Pregled višeglasne glazbe kroz stoljeća, minuciozno i do detalja razrađen, obuhvatio je vokalno višeglasje od početaka 13. stoljeća do danas. U akustičnom prostoru Katedrale sv. Vida, nizale su se skladbe duhovnoga izričaja, rota, misa, motet, madrigal, koral, oratorij, ulomci  iz opera sa solistima, melodioznom Anamarijom Knego i toplim baritonom Dariom Bercichem, popraćeni klavirskom pratnjom Ane Anconelli, da bi sjajan izbor djela završili u 20. stoljeću Odakom, Markovićem i efektnom Mjesečinom  Blagoja Berse. Nije moglo bez dodataka, Temporale Stembergea i skladba Mnogaja ljeta. Publika nije htjela otići, još se čuje pljesak…"

 

     POKROVITELJ GLAZBENOG PROGRAMA


 

    IZNIMAN PIJANISTIČKI KONCERT U TRSATSKOM KLAUSTRU
 


U velikom klaustru samostana na Trsatu (umjesto u ranije najavljenom Torpedu!) u četvrtak, 18. srpnja 2013. s početkom u 21.30 sati, na programu je festivala Riječke ljetne noći Dino Ciani Master Class Concert. Riječ je o završnom koncertu Međunarodne ljetne majstorske radionice i festivala „Dino Ciani”, organizirane pri Sveučilištu u Rijeci, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, dr. sc. Ive Josipovića.

Koncertom se tako zatvara majstorska radionica glasovira čiji su polaznici uz vrhunske predavače, internacionalne zvijezde imali priliku intenzivnog usavršavanja od 8. do 19. srpnja. Nastupaju predavači Međunarodne majstorske glazbene radionice "Dino Ciani" Violetta Egorova iz Rusije, Epifanio Comis iz Italije i  Goran Filipec iz Hrvatske te polaznici Chiara Musumeci, Chiara Bonaventura, Petar Klasan, Giacomo Scinardo, Salvatore Vaccarella, Krešimir Starčević, Anja Radinović, Alberto Ferro, Gaetano Vaccarella i Andrew Wright. A izvest će djela Muzija Clementija, Frederica Chopina, Mauricea Ravela, Claudea Debussyja, Sergeja Rahmanjinova, Aleksandra Skrjabina, Astora Piazzole i Johannesa Brahmsa.
 

 

Rijeka počiva na prestižnoj glazbenoj prošlosti iz čijeg bogatog  naslijeđa radionica nastoji izvući poticaj i inspiraciju za sadašnjost. Tako majstorska radionica, koja svoje ime duguje najvećem pijanistu koji se rodio na području riječke regije, Dinu Cianiju, nastoji potaknuti protok ljudi i znanja u svijetu glazbe, a posebice podržati rad mladih glazbenika. Najbolje od „Dino Ciani“ radionice predstavit će se riječkoj publici u jedinstvenoj koncertnoj atmosferi trsatskog samostana.

 

Program:

          M. Clementi: Sonata u g-molu, op. 7 br. 3

          I – Allegro con spirito

          II – Cantabile e lento

          III – Presto

EPIFANIO COMIS

 

F. Chopin: Scherzo br. 3 u cis-molu, op. 39

CHIARA MUSUMECI

 

F. Chopin: Nokutrno u Es-duru, op. 9 br. 2

CHIARA BONAVENTURA

 

F. Chopin: Etida u a-molu, op. 25 br. 11

PETAR KLASAN

 

M. Ravel: Ma Mère l'Oye

          I. Pavane de la Belle au bois dormant

          III. Laideronnette, impératrice des pagodes

          V. Le jardin féerique

GIACOMO SCINARDO & SALVATORE VACCARELLA

 

C. Debussy: L'isle joyeuse, L. 106

KREŠIMIR STARČEVIĆ

 

S. Rahmanjinov: Preludij Es-duru, op. 23 br. 6

Preludij u g-molu, op. 23 br. 5

ANJA RADINOVIĆ

 

S. Rahmanjinov: Étude-tableaux u g-molu, op. 33 br. 7

Étude-tableaux u a-molu, op. 39 br. 6

ALBERTO FERRO

 

A. Skrjabin: Etida u dis-molu, op. 8 br. 12

GAETANO VACCARELLA

 

S. Rahmanjinov: Polka de W.R.

VIOLETTA EGOROVA

 

A. Piazzolla: Oblivion (transkripcija: E. Hubert / E. Comis)

VIOLETTA EGOROVA & EPIFANIO COMIS

 

J. Brahms: Mađarski ples br. 1 u g-molu

Mađarski ples br. 5 u fis-molu

ANDREW WRIGHT & GORAN FILIPEC

 

POKROVITELJ GLAZBENOG PROGRAMA


 

    „'KAFKA PROJECT' USPJEŠNO PROTIV GRANICA“
 


Praizvedba autorskog projekta Karine Holla 'Kafka project: frontiere / granice / meje / grens / borders... u izvedbi ansambla Talijanske drame požnjela je uspjeh i kod publike i kod kritike.
I dok je publika svoje mišljenje izrazila iznimno dugim i srdačnim aplauzom, kritika se očitovala izrazito pohvalim napisima.
 

 

„Praizvedba Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 'Kafka project: frontiere/granice/meje…' doista se bavila granicama: prostornim, vremenskim, društvenim i intimnim. Izvedbeni ansambl publika je u prostoru nekadašnje riječke tvornice papira dugo i glasno pozdravljala odobravajući.“ Riječi su to Tatjane Sandalj, kritičarke Hrvatskog radija-Radio Rijeke, koja je u nastavku napisala:
" Pomlađeni ansambl Talijanske drame preskočio je granicu, iskoračio iz uobičajenog i, činilo se sinoć, ozbiljno ali s veseljem izazova uronio u svijet fizičkog teatra. Svijet u kojem je zvuk što ga sami proizvode i glazba
Stanka Juzbašića izuzetno vrijedan izvedbeni element.
Autorska ekipa poručila je da kultura umire ako ju ne održavamo na životu, a Kafka projekt živjet će na Mittelfestu već 19. srpnja, a u sezoni i na pozornici riječkog kazališta. Nadamo se jednako uspješno kao sinoć pred premijernom publikom.“
 

 

A Goran Cvetković s Radio Beograda 2 svoj je osvrt zakjučio ovako:

„Prostor nekadašnje tvornice papira u Rijeci – poznata Hartera, već odavno je kultni kulturni prostor istraživačke umjetnosti. Sablasne praznine ogromnih građevinskih prostora, litice kanjona Rječine koja je presušila...sve to dalo je cjelokupnoj festivalskoj večeri značaj umjetničkog i društvenog čina. Otkrili smo i svijet kazališta, odmotavao se pred nama film preispitivanja ideje Europe, a sagledali smo i sklop okolnosti u kojima se probija moderna umjetnička misao i misija Talijanske – manjinske drame u Rijeci. Sva pitanja su se otvorila, a predstava je mudro vođena autorskom rukom Karine Holle – provocirala i podržavala asocijativnost gledatelja. Bravo! Čestitam!“

 

    POKROVITELJ DRAMSKOG PROGRAMA
 

     
 

    LJETO JE DOŠLO: ZBORSKA GLAZBA KROZ POVIJEST
 


Pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića, zbor Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca u srijedu će, 17. srpnja 2013. s početkom u 21.30 sati u Katedrali sv. Vida održati svoj već tradicionalni koncert na festivalu Riječke ljetne noći.
Tako se zapravo nastavlja niz njihovih uspješnih festivalskih  koncerata, pri
čemu se svake godine odabire jedna tematika. Ove godine je to "razvoj višeglasne zborske glazbe kroz povijest". Tako program
počinju  jednim od prvih pokušaja višeglasja iz 13.stoljeća, rotom "Sumer is icumen in"  (Ljeto je došlo) čiji naziv nosi i cijeli koncert,  i koračajući prema 21. stoljeću zaustavljaju se u većini stilova i glazbenih razdoblja.
Ovaj je koncert  zapravo
sjajna prigoda za slušanje neobičnih suzvučja gotovo neizvođenih predrenesansnih skladatelja, majstorstvo nizozemske polifone škole, barokne raskoši ili harmonijske progresije bečkih klasičara.
Zbor će,
naravno, u određenim stoljećima prikazati i djela najpoznatijih i najomiljenijih opernih skladatelja. Tako će, primjerice,  La vergine degli angeli, ulomak iz Verdijeve opere "Moć sudbine" solistički izvesti Anamarija Knego, a Elia Mater iz  "Stabat mater" Gioachina Rossinija Dario Bercich.  Koncert će biti izveden uz klavirsku pratnju Ane Anconelli.
A završit će u 20. i 21. stoljeću, ostavljajući otvorenim pitanje kamo dalje glazba može ići.

 

 

Program:

John FORNSETE: SUMER IS ICUMEN IN (rota iz 13. stoljeća)

Guilaume de MACHAULT: "Kyrie" iz MISE NOTRE DAME (misa razdoblja "Ars nova" iz 14.stoljeća)

Josquin des PRES: IN TE DOMINE SPERAVI (motet nizozemske polifonije iz 15. stoljeća)

Claudio MONTEVERDI: LASCIATEMI MORIRE (madrigal iz 17.stoljeća)

Johann Sebastian BACH: JESUS BLEIBET MEINE FREUDE (barokni protestantski koral iz 18.stoljeća)

G.F.HÄNDEL: ALELUJA (iz baroknog oratorija "Mesija")

Wolfgang Amadeus MOZART: AVE VERUM (motet iz 18. stoljeća)

Giuseppe VERDI: LA VERGINE DEGLI ANGELI (ulomak iz opere "Moć sudbine", 19.stoljeće)

solistica: Anamarija Knego

Gioachino ROSSINI: EIA MATER (ulomak iz "Stabat mater", 19. stoljeće)

Solist: Dario Bercich

Krsto ODAK: SVRŠI STOPI MOJE (20.stoljeće)

Adalbert MARKOVIĆ: UZDAM SE U GOSPODINA (20. stoljeće)

Blagoje BERSA: MJESEČINA (20. stoljeće)

 

   POKROVITELJ GLAZBENOG PROGRAMA


 

    JEDINSTVENI ANSAMBL FLAUTA NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA
 


Zagrebački ansambl flauta održat će, u skopu programa festivala Riječke ljetne noći, koncert  naziva Flute session u ponedjeljak, 15. srpnja 2013.u
velikom klaustru samostana na Trsatu s početkom u 21.30 sati.
Za svoj nastup Zagrebački ansambl flauta (ZAF) pripremio jeatraktivan i zanimljiv program suvremenih skladbi domaćih i stranih autora koja su inspirirana ili su nastala pod utjecajem folklora. Tomislav Uhlik se u Diptihu za 12 flauta poslužio
parafrazama dviju hrvatskih narodnih tema: pjesme Sivi soko k vili doletio s otoka Mljeta i poskočice Linđo iz okolice Dubrovnika. Dubrovčanin Petar Obradović također je utkao folklorne motive Grada u svoje djelo Flute session za 6 flauta. Istarski folklor nadahnuo je Miljenka Prohasku za Skice za 8 flauta, skladbu koja je nastala na poticaj Renate Penezić i za Zagrebački ansambl flauta. Od folklora otoka Silbe do danas se najbolje očuvao tanac koji je Igora Kuljerića potaknuo na Silbanski tanac za 6 flauta i udaraljke. Nizozemski flautist Wil Offermans je inspiraciju za djelo Bamburia za 7 flauta pronašao u španjolskoj tradiciji. Zanimljiva je i skladba Gaelic Offering za 4 flaute američke skladateljice Catherine McMichael koju čine četiri keltska komada.Chick Corea autor je skladbe Spain, prema mišljenju mnogih modernog jazz standarda, koji započinje dirljivim Adagiom iz
Concierta de Aranjuez Joaquina Rodriga. Na kraju ovog koncerta je makedonska Jovano, Jovanke,  pjesma koja odavno uživa popularnost i izvan njenih granica.
 

 

Zagrebački ansambl flauta čine članice Renata Penezić, Tamara Coha-Mandić, Ana Batinica, Jelena Geček, Danijela Klarić-Mimica, Marija Esih, Lidija Ljubučić, Donka Spasevska, Katarina Horvat i Sanda Vidaković te gošće Lucija Petrač, Ivana Pavlović.
ZAF je jedini ansambl takve vrste u Hrvatskoj, a nastao je iz ideje o zajedničkom muziciranju i iz ljubavi prema komornoj glazbi dviju prijateljica i kolegica, flautistica Renate Penezić i Tamare Coha Mandić. Misija ansambla je istraživanje granica flaute kao instrumenta i njena uloga u suvremenoj glazbi. Osim djela klasičnog repertoara prilagođenih ansamblu, ZAF izvodi djela suvremene glazbe 20. i 21. stoljeća koji iziskuju vrlo napredne izvođačke tehnike, a sve u želji stvaranja novih zvučnih pejzaža. Jedan od temeljnih ciljeva je i promocija domaćih skladatelja te poticanje stvaralaštva za širok spektar raznih kombinacija flauta.
 

   POKROVITELJ GLAZBENOG PROGRAMA

 

   NI KIŠA NE MOŽE OMESTI VJERNU PUBLIKU RIJEČKIH LJETNIH NOĆI
 


Obilna kiša koja se u četvrtak poslijepodne spustila na Rijeku stala je na vrijeme kako bi dopustila početak izvedbe festivalske uspješnice "Gostioničarka Mirandolina" u Starom gradu. I kada su već svi odahnuli misleći da je nevrijeme prošlo - kiša je opet počela padati. Međutim, vjerna publika Riječkih ljetnih noći nije se dala smesti meteorološkim neprilikama već je, kiši usprkos, uporno sjedila na svojim mjestima, sa zanimanjem prateći predstavu. Oni koji su ga imali pri ruci, otvorili su kišobran, a oni koji nisu, nisu se ni obazirali na tu sitnicu.

 

 

Tako je još jedna festivalska večer završila srdačnim i dugim aplauzom. Publika je pljeskala glumcima koji su jednako sjajno igrali i pod kišnim kapima. A mi ovom prigodom zahvaljujemo svim sinoćnjim posjetiteljima koji su ostali do kraja predstave, jer upravo oni čine jedinstvenu atmosferu Riječkih ljetnih noći. To je riječka festivalska publika, to su Riječke ljetne noći...
 

    KOMEDIJA „BABA JAGA JE SNIJELA JAJE“ I OVOGA LJETA NA PEĆINAMA
 


Festivalska uspješnica, komedija u tri dijela "
Baba Jaga je snijela jaje" Dubravke Ugrešić u scenskoj apaptaciji Ivora Martinića i u režiji Ivice Buljana,i ove je godine na programu festivala Riječke ljetne noći. Predstava će biti izvedena u ponedjeljak i utorak, 15. i 16. srpnja 2013. s početkom u 21.30 sati na plaži bivšeg Park hotela na Pećinama.

 

 

Predstava temeljena na romanu jedne od najuspješnijih hrvatskih književnica uopće Dubravke Ugrešić ponovno dovodi na riječku plažu glasovita glumačka imena. Uz domaće riječke zvijezde predvođene Oliverom Baljak, tako ćemo ponovno gledati gošće, dive hrvatskog i slovenskog glumišta: Anu Karić i Almu Prica odnosno Milenu Zupančič. U ostalim su ulogama Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Zoran Prodanović Prlja, Davor Jureško, Jasmin Mekić, Žarko Radić i pjevačica Ivanka Mazurkijević.
Uz redatelja Ivicu Buljana, autorsku ekipu čine scenograf Jean-Guy Lecat, kostimografkinja Ana Savić Gecan, autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar i autorica songova Olja Savičević Ivančević.
Predstava „Baba Jaga je snijela jaje“ bazirana je na istoimenome romanu Dubravke Ugrešić, koja revidirajući izvorni mit o vještici Babi Jagi ispisuje trodijelnu modernu bajku o obiteljskom nerazumijevanju, starenju i potrazi za ljubavlju.
Glavni likovi bore se s osamljenošću, hipertrofiranim emocijama, te osjećajima nemoći i nepripadanja.
 

    POKROVITELJ DRAMSKOG PROGRAMA
 

     
 

    SVJETSKI POZNATI SLOKAR TROMBONE QUARTET NA TRSATSKOJ GRADINI
 


Svjetski poznati Slokar trombone quartet koji upravo obilježava svoju 40. obljetnicu iznimnog umjetničkog rada održat će koncert u okviru programa Riječkih ljetnih noći u subotu, 13. srpnja 2013. na Trsatskoj gradini u 21.30 sati
Slokar Quartet čiji su članovi
Branimir Slokar, György Gyivicsan, Wassil Christov i Armin Bachmann , tijekom ovog dugog i plodnonosnog razdoblja intenzivne koncertne aktivnosti diljem cijelog svijeta, izgradili su širok repertoar u opsegu od glazbe ranog baroka do praizvedbi suvremenih djela.

Ova četvorica posvećenih glazbenika oduševljavaju publiku svojim homogenim zvukom, briljantnom virtuoznošću i predanim muziciranjem, što ih uvijek prezentiraju na iznimno šarmantan i duhovit način.
Mnogi su poznati suvremeni skladatelji bili inspirirani intenzivnom suradnjom sa Slokar Quartetom što je dovelo do izrazitog širenja današnje literature  za trombon.
 

 

Njihova izvrsna reputacija rezultat je njihovih brojnih koncertnih turneja, izdanih CD-a te čestih radijskih i televizijskih pojavljivanja. Sva četvorica Kvarteta Slokar su vrlo cijenjeni solisti i pedagozi na različitim glazbenim ustanovama. Branimir Slokar glazbenik je svjetskog formata, istinski virtuoz na trombonu, vrhunski solist i predani pedagog.

Na programu njihovog riječkog koncerta naći će se izvedba Fanfara za 40 godina J. F. Michela, potom uvertira Mozartovoj operi "Čarobna frula", Fuga u g-molu J. S. Bacha, "Aria Francese Seconda" F. Sponge, "Pet plesova"" Michaela Praetoriusa, uvertira operi "Moć sudbine" Pariška suita J. G. Mortimera te The Best of Nino Rota.

 

    POKROVITELJ GLAZBENOG PROGRAMA

 

    DINO CIANI MASTERCLASS CONCERT NA TRSATU!
 


Obavještavamo cijenjene posjetitelje da će se DINO CIANI MASTERCLASS CONCERT, umjesto u Torpedu kako je bilo najavljeno, održati u velikom klaustru samostana na Trsatu. Koncert je na programu 18. srpnja 2013. s početkom u 21.30 sati. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kazališta

radnim danom od 9 do 13 te od 18 do 21 sat, a subotom od 9 do 13 sati.
 

    KAFKA PROJECT: PRAIZVEDBA NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA PA IZVEDBA NA MITTELFESTU
 


Praizvedba predstave ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca "Kafka projekt: frontiere/granice/meje/grens/borders…", kao jedno od središnjih događanja festivala Riječke ljetne noći 2013., bit će održana u subotu, 13. srpnja 2013. u Harteri, bivšoj riječkoj Tvornici papira, s početkom u 21.30 sati. Riječ je o autorskom projektu Karine Holla, poznate nizozemske redateljice, koreografkinje, performerice, plesačice i glumice bogate  tridesetogodišnje međunarodne karijere. Ona potpisuje tekst, režiju i scenski pokret, a predstava se, kako je kazala, temelji na fizičkom teatru dok za polazište ima Kafkine "Preobražaj" i "Proces", a koristi i dijelove "Umjetnika u gladovanju".
"Predstavu smo započeli u prošlosti, u Kafkinom vremenu, a završili u današnjici. Proces nastajanja predstave bio je zapravo uzbudljivo putovanje tijekom kojeg smo otkrivali Franza Kafku i došli do novog doba i nove nade u budućnost i ljepotu", kazala je Karina Holla.
 

 

Ravnateljica riječke Talijanske drame Laura Marchig naglasila je kako je ova predstava želi odati počast ulasku Hrvatske u Europsku uniju. A taj događaj potiče upravo na razmišljanje o značenju granica, o stvarnim i imaginarnim barijerama, o vezi između pojedinca i države, pojedinca i zakona. Granice o kojima govori predstava su ujedno i one unutarnje, tajne i najintimnije koje omeđuju misli i ljudsko djelovanje.
 

 

U predstavi sudjeluju Elena Brumini, Rosanna Bubola, Ivna Bruck, Tomas Kutinjač, Miriam Monica, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano i Andrea Tich.
Autorsku ekipu čine koautor i asistent redateljice Henk Van Riemsdijk, scenograf Anton T. Plešić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Stanko Juzbašić te oblikovatelj  svjetla Predrag Potočnjak.
Nakon praizvedbe na Riječkim ljetnim noćima, predstava "Kafka project" bit će 19. srpnja 2013. izvedena u okviru programa festivala Mittelfest, u
Teatro comunale u Cormonsu.

 

   POKROVITELJ DRAMSKOG PROGRAMA
 

     
 

 

  ZAVODLJIVA MIRANDOLINA PONOVNO NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA

 


Još jedna ambijentalna uspješnica Riječkih ljetnih noći Goldonijeva komedija „Gostioničarka Mirandolina“ u režiji Juga Radivojevića i koprodukciji riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i festivala Grad teatar Budva, ponovno je na festivalskom programu i to u četvrtak i petak, 11. i 12. srpnja 2013. u Ulici Šime Ljubića, ispred konobe "La Grotta" u riječkom Starom gradu s početkom u 21.30 sati.

 

 

Kako je kazao redatelj Jug Radivojević, ova „Gostioničarka“,  pomaknuta u sedamdesete godine, govori o pokušaju jedne žene da pripitomi i emotivno probudi jednog muškarca, pri čemu nailazi na niz prepreka.

Predstava uz okuse i mirise Mediterana, u gostionici kod zavodljive Mirandoline, svjedoči vječnoj temi muške zaluđenosti ženskom ljepotom i brojnim ljubavnim dogodovštinama koje je obavezno prate.

Goldoni nam isprva priređuje zabavnu, prpošnu i duhovitu igru zavođenja u kojoj do kraja komedije napeto pratimo tko će osvojiti Mirandolinino srce. No postavlja se pitanje: a što se dogodi ako tu ljepotu ne mogu posjedovati?

U autorskoj ekipi su još i scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, suradnik za scenski pokret Žak Valenta te oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak. Glumačku ekipu predvode gosti iz Beograda Marija Vicković i Igor Đorđević, uz riječke glumce Dražena Mikulića, Jasmina Mekića, Damira Orlića, Tanju Smoje, Anastaziju Balaž Lečić i Alena Liverića.

 

POKROVITELJ DRAMSKOG PROGRAMA

PARTNER PROJEKTA

 

 

 

    "CLASSIC & JAZZ": SVJETSKA PRAIZVEDBA PAPANDOPULOVE SKLADBE NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA
 


Program koncerta pod nazivom "Classic and jazz" Gorana Končara i Darko Jurković Quarteta što će biti održan u petak,
12. srpnja 2013. u velikom klaustru samostana na Trsatu u 21.30 sati donosi još jednu svjetsku praizvedbu na Riječke ljetne noći.
Naime,
projekt "Goran Končar & Darko Jurković Quartet" sastavljen da propituje granice klasike i jazza svoj će premijerni nastup imati upravo na Riječkim ljetnim noćima kada će praizvesti "Capriccio za solo violinu i jazz kvartet", skladbu jednog od najvećih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, za koju je malo tko znao. Taj crossover klasike i jazza imao je doista čudan put; skladba napisana za jedan veliki jazz festival, umjesto na tom festivalu završila je zaboravljena u televizijskim depoima. Kad ju je otkrio Goran Končar, violinist svjetskog glasa, započeo je i projekt okupljanja grupe koja bi je bila u stanju izvesti, a  potom je osmišljen i  kompletan repertoar u kojem se plodonosno spojaju disciplina klasike i lepršavost jazza.
 

 

Tako će se na programu koncerta, uz Papandopulovu skladbu, naći i skladbe Rolling oranges i Under the open sky Darka Jurkovića, potom Linđo i Moreška Zvjezdana Ružića, Adieu Miljenka Prohaske, Long distance i Kalamota Henryja Radanovića, Why did Krunoslava Levačića te Divertimento za violinu, cello i klavir Igora Frolova.
Podsjetimo, sastav
vrhunskih glazbenika koji propituju granice žanra, ali i svoje vlastite, čine violinist
Goran Končar, gitarist Darko Jurković, Henry Radanović na kontrabasu, pijanist Zvjezdan Ružić, Kruno Levačić na bubnjevima te kao specijalna gošća Ljerka Končar na violončelu.

 

    POKROVITELJ GLAZBENOG PROGRAMA

 

    RIJEČKA FILHARMONIJA I RIJEČKI ROKERI ODUŠEVILI PUBLIKU: RIJEČKA LJETNA NOĆ ZA PAMĆENJE!
 


"Savršena kombinacija: Riječka filharmonija i rokeri ujedinili snage i oduševili publiku", "Riječki rokeri s Riječkom filharmonijom - Noć za pamćenje", "Klasica i rock: uspješno suzvučje", "Riječki rokeri i riječka filharmonija – izuzetna kombinacija!"... Dio je to naslova medijskih osvrta i izvješća kojima je, jutro poslije, popraćen doista iznimno posjećen koncert "Riječka filharmonija i riječki rokeri" održan u okviru Riječkih ljetnih noći u Harteri, kada  uz Riječku filharmoniju kao vokalni solisti nastupli riječki rokeri Damir Urban, Zoran Prodanović Prlja, Dean Škaljac i Žanil Tataj Žak pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića i uz sudjelovanje riječkog zbora Jeka Primorja.

 

 

"Neobičan spoj ambijenta stare, napuštene tvornice papira u klancu Rječine, simfonijskog orkestra glazbenika serioznog izgleda i stava i kolorita poznatih riječkih rock vokala. Spoj koji je ugodno iznenadio svojim novim zvukom, povukavši u ritmove nekih laganijih glazbenih priča orkestralni korpus izvrsno prilagodljivih glazbenika klasičnog izraza i davši jednu novu boju izvedbi riječkih rokera po kojima je poznat grad na Rječini",  stoji u osvrtu glazbene kritičarke Hrvatskog radija-Radio Rijeke Glorije Fabijanić Jelović.

 

 

"U toj vrlo dobro i efektno zamišljenoj glazbenoj priči, čiji je glazbeni producent i aranžer mnogih izvedenih skladbi još jedan riječki glazbenik, Olja Dešić, naizmjenično su se redale vječne operne arije i veliki hitovi riječke rock scene kroz generacije onih koji su voljeli i vole glazbenu riječku scenu. Zoran Prodanović Prlja koji se već okušao na „daskama koje život znače“, Žanil Tataj Žak, roker s klasičnom glazbenom naobrazbom koji je zanimljivo izveo Nessun dorma, Dean Škaljac kao Bizetov Toreador i samo jedan, originalan i neponovljiv Damir Urban sa svojim poznatim pjesmama u novim aranžmanima. Simfoničari su poprimili boju rocka, a rokeri se ogrnuli plaštom klasike i sve je bilo tako jednostavno i tečno i zadivljujuće emocionalno. Uz pomoć zbora „Jeka Primorja“ i pod energičnim i nasmijanim vodstvom mladog maestra Igora Vlajnića, koji je znao naći mjeru izraza dva glazbena pravca, publika je dobila nezaboravnu glazbenu večer. I za kraj, nastup svih rokera,  zajedno s prezadovoljnom publikom", završila je svoj osvrt Gloria Fabijanić Jelović uz zaključak i poruku: "Izvrsna ideja koja bi trebala biti putokaz za dalje."

GENERALNI POKROVITELJ RIJEČKE FILHARMONIJE
           I GLAZBENOG PROGRAMA FESTIVALA


 

    AMBIJENTALNA  USPJEŠNICA „CAVALLERIA RUSTICANA“ ČETVRTU GODINU      ZA REDOM NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA
 

 

Festivalska ambijentalna uspješnica, Mascagnijeva opera „Cavalleria rusticana“ i ove je godine, četvrtu godinu za redom, na programu Riječkih ljetnih noći. Izvedba je na programu u srijedu, 10. srpnja 2013. na Trgu Grivica ispred riječke prvostolnice Katedrale sv. Vida s početkom u 21.30 sati.

Višestruko nagrađivana ova je predstava, pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković i u režiji Ozrena Prohića, trijumfirala na Riječkim ljetnim noćima 2010., kada je izvedena prvi put, osvjivši obje festivalske nagrade: i Nagradu „Novog lista“ za najcjelovitije ostvarenje Riječkih ljetnih noći 2010. i Nagradu publike. Nagradu festivalske publike osvojila je i sljedeće, 2011. godine, kada je i sjajna riječka operna zvijezda Kristina Kolar za ulogu Santuzze u ovoj ambijentalnoj izvedbi dobila prestižnu Nagradu „Milka Trnina“.

 

 

Tako se „Cavalleria“ i ovoga ljeta ponovno vraća na riječki trg koji će postati poprištem mediteranskih strasti donoseći napetu glazbenu dramu u kojoj zapletenost u ljubavne trokute, iznimna emotivnost, neprestana sukobljenost likova te izmijenjivanje izvanjske radnje s onom unutrašnjih stanja likova stvaraju iznimno dinamičnu operu. 

Santuzzu i ove godine pjeva sjajna Kristina Kolar, a u ulozi Turiddua pridružit će joj se, Riječanima već dobro poznat,  vrsni meksički tenor Luis Chapa. Ulogu Alfija tumači Robert Kolar, majku Luciju Anđelka Rušin dok će ulogu zavodljive Lole pjevati mlada Jelena Kordić. U predstavi, uz zbor i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, sudjeluju i Ženska klapa “Kastav”, Ženska klapa “Kamelija” Opatija, Muška klapa “Kastav”, Muška klapa “Zvonejski kanturi” Zvoneća te Mješovita vokalna skupina “Mistrage”, Rijeka.

Adaptaciju prostora potpisuje Dalibor Laginja, kostime Irena Sušac, a dizajn svjetla Boris Blidar. Zborovođa je Igor Vlajnić.

“Prostor se pokazao fenomenalnim za jedinstvenu ambijentalnu predstavu. Sve što ta opera iziskuje je ondje: crkva u sredini, oštarija s lijeve strane i dostatan prostor ispred crkve kao seoski trg, uz ugodno toplu ljetnu večer. Najviše je oduševila prirodna akustika prostora. „Cavalleria“ je zasjala pravim sicilijansko-fijumanskim odnosno izvornim mediteranskim ugođajem. Uspjeh te predstave osigurao joj je budućnost i za iduća festivalska godišta“, kako je to napisao Davor Schopf u Vijencu, a čija su se predviđanja u potpunosti ostvarila i još se ostvaruju.

 

    POKROVITELJ GLAZBENOG PROGRAMA         PARTNER PROJEKTA

  

 

 I "PEPELJUGA" STIŽE NA RIJEČKE LJETNE NOĆI

 


U programu ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći sudjeluje i riječko Gradsko kazalište lutaka svojom uspješnicom, mjuziklom "Pepeljuga" za koji je, prema braći Grimm i Charlesu Perraultu, tekst napisala Magdalena Lupi Alvir, a glazbu Duško Rapotec Ute. Predstava je na programu u utorak, 9. srpnja 2013. na Trgu sv. Barbare (u Starom gradu) s početkom u 21.30 sati.
Redateljica, koreografkinja i scenografkinja predstave je  Mojca Horvat, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. A u predstavi sudjuluju Elena Brumini, Vedran Komerički, Alex Đaković, Božena Delaš i Dina Đuka, Karin Fröhlich i Zlatko Vicić.
 


Priča o Pepeljugi prije svega govori o ostvarivanju želja, mukama suparništva i odrastanja među sestrama (i braćom), o pravim vrijednostima koja se kriju iza običnih krpa. Generacije djece odrastale su uz ovu priču o nagrađenoj vrlini i kažnjenom zlu, u kojoj su dobrota, skomnost, poniznost, jednostavnost, istinoljubivost i strpljivost djevojke koja spava u pepelu i zasluženo dobija ljubav u koju bezrezervno vjeruje, kvalitete koje bi trebale biti uzor svakome djetetu i svakome mladome čovjeku.
Iza Pepeljuginih bosih stopala i žuljevitih ruku bukti ljubav za plesom, kao izrazom krajnje nesputanosti i slobode, želja za kretanjem, promjenom. A svaka promjena donosi neko dobro, neki novi početak. Umjesto čekanja da se stvari same od sebe promijene, Pepeljuga radije sama, doduše uz pomoć vjernih prijatelja iz prirode, upravlja svojom sudbinom, ne mireći se s postojećom lošom situacijom u kojoj se iznenada našla.
 

POKROVITELJ PROGRAMA

 

    JURAJ ZIGMAN I IVONA BRNELIĆ PONOVNO PRIREDILI VRHUNSKI SHOW
 


Gotovo dvije tisuće ljudi, od kojih mnogi i izvan Rijeke, u subotnju su večer i noć pohrlili na krov riječkog Tower centra gdje su im modni dizajner i kostimograf Juraj Zigman te koreografkinja i redateljica Ivona Brnelić i ove godine, u sklopu programa festivala Riječke ljetne noći, priredili spektakularan program, avangardnu modnu predstavu S^B FASH!ON SUBARU BY ZIGMAN kao kreativan i  maštovit spoj mode, glazbe, plesa i atraktivne vizualnosti.

 

 

Još jednom ovaj je dvojac sa svojom ekipom upečatljivo pokazao da moda može biti forma umjetničkog izražaja i snažan scenski doživljaj uz inovativan i nesputan pristup.

Video projekcije djelo su Ivone Brnelić i Sanjina Stanića, dok su koreografiju osmislili Ivona Brnelić, Erik Bukovnik, Maja Kereš i Kristina Paunovska, a scenografiju Stefano Katunar. Nastupili su plesači plesne skupine RiS Ivone Brnelić: Marija Debelić, Irena Čuturić, Ivona Čuturić , Andreja Brozović ,  Maja Kereš, Eni Milin , Tadej Premk i Jure Gostiničar te kao posebni gosti članovi Baleta HNK Ivana pl. Zajca  Ana Rocha Nené i Fabio Simoes. Modeli su bili iz agencije  Talia model agency, a frizure su djelo 4look Academy. Nastupili su i članovi parkour skupine Ri Run.
 


 

    RIJEČKI ROKERI PJEVAJU UZ RIJEČKU FILHARMONIJU
 


Koncert "Riječka filharmonija i riječki rokeri" što je na programu Riječkih ljetnih noći u ponedjeljak, 8. srpnja 2013. s početkom u 21.30 sati u Harteri, bivšoj riječkoj tvornici papira, spojit će riječki filharmonijski orkestar i vokalne soliste riječke rock scene Damira Urbana, Zorana Prodanovića Prlju, Deana Škaljca i Žanila Tataja Žaka, a sve pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića.

Kako je prigodom konferencije za novinare kazao ravnatelj Riječke filharmonije Marijan Orešković, Riječka filharmonija redovno sudjeluje na festivalu Riječke ljetne noći još od njegova početka. A nakon prošloljetnog koncerta koji je dobio obje festivalske nagrade, Nagradu Novog lista za najbolji događaj Riječkih ljetnih noći 2012 i Nagradu publike, a potom i prestižnu Diplomu "Milka Trnina" HDGU-a , željeli su, kako je kazao, napraviti novi iskorak u programu i izvedbi. Tako je u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom Primorsko goranske županije osmišljen koncert koji donosi  jedinstven spoj riječke rock-scene i klasičnog zvuka Riječke filharmonije.

 

 

Tajnica HGU PGŽ-a Jadranka Čubrić navela je pak kako je ovaj koncert prvi u nizu kojima će se obilježiti 20. godišnjica HGU-a te kako je primarna namjera bila sjajne riječke rock glasove staviti u prvi plan.

Maestro Igor Vlajnić je predstavljajući program koncerta kazao kako se radi o spoju naizgled nespojivog pa će se na programu  naći neki od najvećih rock hitova starije i novije "generacije", dok će se istodobno "rokeri" okušati i u izvođenju nekih od najljepših bisera operne literature poput primjerice glasovite arije Nessun dorma iz Puccinijeve opere "Turandot". Sve to, naravno, u posebno izrađenim aranžmanima Olje Dešića, glazbenog producenta koncerta te uz sudjelovanje riječkog pjevačkog zbora "Jeka Primorja".

 

 

Zoran Prodanović Prlja iz Leta 3 kazao je kako je ovaj atipičan spoj dokaz da je glazba uistinu univerzalni jezik koji može povezati umjetnike različitog obrazovanja i izraza.

Pjevač i frontman grupe Grad Dean Škaljac, koji će otpjevati i poznatu ariju toreadora iz Bizetove "Carmen", kazao je kako njihove jednostavne pjesme u izvedbi velikog orkestra zvuče iznanađujuće složeno i moćno.

Zbog iznimnog zanimanja koje vlada za ovaj koncert, u prodaju je pušteno još dodatnih 150 ulaznica što se mogu kupiti na blagajni HNK Ivana pl. Zajca.

 

    POKROVITELJ RIJEČKE FILHARMONIJE

     I GLAZBENOG PROGRAMA FESTIVALA

 

    NOVA MODNA PREDSTAVA JURJA ZIGMANA I IVONE BRNELIĆ
 


Nakon iznimnog uspjeha prošlogodišnje modne predstave S^B FASH!ON modnog dizajnera i kostimografa Jurja Zigmana te koreografkinje Ivone Brnelić koja je prostoru riječkog Torpeda okupila više od tisuću posjetitelja te pokazala da moda može biti forma umjetničkog izražaja i snažan scenski doživljaj uz avangardni pristup i nesputanu kreativnost, ovaj autorski dvojac ponovno je pripremio jedinstvenu modnu predstavu za festival Riječke ljetne noći kroz koju će biti prezentiran Zigmanov modni opus. Riječ je o programu
S^B FASH!ON SUBARU BY ZIGMAN odnosno avangardnoj modnoj predstavi koja će se održati na krovu trgovačkog Tower centra na Pećinama u subotu, 6. srpnja 2013. u 21.00 sat.

 

 

Riječ je o multimedijalnoj predstavi o nedostižnoj ljubavi s elementima mjuzikla, podijeljenoj u četiri slike što ih povezuju video projekcije. Priča je smještena u bezvremenski jazz klub, a publiku odvodi u svijet različitih emocija i kovitlac snova, u igru kontrastnih slika... a sve to pod otvorenim nebom, na krovu Tower centra.
 

 POKROVITELJI PROJEKTA

     

 

   
    "OGRLICA GLAZBENIH  BISERA" U KLAUSTRU NA TRSATU
 


Glazbeni program Riječkih ljetnih noći nastavlja se u petak, 5. srpnja 2013. u velikom klaustru samostana na Trsatu gdje će s početkom u 21.30 sati svoj recital pod nazivom "Collana di perle musicali" održati duo što ga čine Francesco Squarcia na violi i Nina Kovačić za klavirom.
Istaknuti  violist Francesco Squarcia i riječka pijanistica Nina Kovačić svojim će nam koncertom doista podariti ogrlicu sjajnih glazbenih bisera. Tako će se na programu naći djela od, primjerice, Brahmsovog Mađarskog plesa br. 5 preko Ave Maria Astora Piazzole do Miroslava Miletića i njegova Monologa. A tu je još čitav niz glazbenih perli što ih potpisuju Giuseppe Tartini, Albinoni, Dvořak, Massenet, Rossini...
 

 

Rođeni Riječanin Francesco Squarcia od 1973. godine stalni je član uglednog Simfonijskog orkestra „Accademia di Santa Cecilia“ u Rimu, a poznat je i kao osnivač instrumentalnog ansambla „I Cameristi Italiani“ s kojima je na Osorskim glazbenim večerima svirao praizvedbu djela Miroslava Miletića, Concerto grosso za violu i gudače.
Pijanistica Nina Kovačić tijekom svoje karijere intenzivno koncertira, nastupajući u zemlji i inozemstvu, ističući se svojim solističkim nastupima, kako recitalima tako i kao solistica uz pratnju orkestara.

 

    POKROVITELJ GLAZBENOG PROGRAMA


 

    U PRODAJU PUŠTENE DODATNE ULAZNICE ZA 'RIJEČKU FILHARMONIJU I RIJEČKE ROKERE'
 


Zbog iznimnog zanimanja koje vlada za koncert 'Riječka filharmonija i riječki rokeri' što će se održati u ponedjeljak, 8. srpnja 2013. s početkom u 21.30 sati u Harteri, u prodaju je pušteno još 150 ulaznica.

Stoga požurite na blagajnu Kazališta /Verdijeva 5A, blagajna@hnk-zajc.hr, 051.337.114/ po svoje ulaznice bez kojih ipak niste ostali.

Radno vrijeme blagajne: radnim danom od 9.00 do 13.00 sati i od 18.00 do 21.00 sat, a subotom od

9.00 do 13.00 sati.

 

 

    ZAGREBAČKI SOLISTI NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA
 


Koncert što će ga Zagrebački solisti održati, u okviru programa festivala Riječke ljetne noći, u četvrtak, 4. srpnja 2013. u riječkoj prvostolnici, Katedrali sv. Vida s početkom u 21 sat svakako je jedna od ovoljetnih glazbenih festivalskih poslastica što se ne smiju propustiti.

Na programu njihova riječkog koncerta naći će se Koncert br. 1 u g-molu za gudače Antonia Vivaldija, Concerto grosso br. 3 u d-molu što ga potpisiju Domenico Scarlati – Charles Avison, nakon kojeg slijedi Sonata za violinu i glasovir "Napuštena Didona" Giuseppea Tartinija (u aranžmanu za gudače S. Kristića), a koncert će zaključiti četverostavačna Serenada Petra Iljiča Čajkovskog.
 

 

Zagrebački solisti osnovani su 1953. godine u okviru Radio-televizije Zagreb pod umjetničkim vodstvom svjetski glasovitog violončelista Antonia Janigra. Tjekom više od pet desetljeća – pod umjetničkim vodstvom nekoliko koncertnih majstora, poput Tonka Ninića, Dragutina Hrdjoka, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – održavali su kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini te bili prisutni na prestižnim svjetskim koncertnim podijima. Svi se članovi ansambla odlikuju virtuoznošću i disciplinom muziciranja te izuzetnim entuzijazmom i zaljubljenošću u komorno muziciranje.
Do sada su održali preko 3500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama. Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu, Barceloni, Istanbulu, Pradesu Ossiachu, Dubrovniku i drugdje, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti. Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja.
 

    POKROVITELJ GLAZBENOG PROGRAMA


 

   "LUKRECIJA..." SE  VRAĆA NA GLAVANOVO
 


Legendarna predstava festivala Riječke ljetne noći, komedija „Lukrecija o' bimo rekli Požeruh“ u izvedbi ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca i u režiji Jagoša Markovića, ove se godine ponovno izvodi u moru i na plaži Glavanovo na Pećinama, a izvedbe su na programu festivala 3., 4. i 5. srpnja 2013. s početkom u 21.30 sati.
 

 

Čakavski prepjev i preradbu „Lukrecije...“ prema tekstu nepoznatog hrvatskog autora iz 17. stoljeća potpisuje Daniel Načinović koji ga je podnaslovio kao „jena zmešana štorija od teatra, mora i amora, ča ju je na novo zrihtal i va nove čakavsko-mediteranske kolorature prehitil Daniel Načinović“.

U neodoljivoj ambijentalnoj predstavi koja snažno osvaja publiku još od svoje premijere 2007. godine, sudjeluju Tanja Smoje, Alen Liverić, Dragan Mićanović, Damir Orlić, Olivera Baljak, Denis Brižić, Nenad Vukelić, Alen Nezirević, Dragana Tomšić i Tanja Tišma. Uz redatelja , autorsku ekipu čine  scenograf Dalibor Laginja, kostimograf Leo Kulaš, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić dok govor tijela potpisuje Marija Momirova. Izbor glazbe sačinio je je Jagoš Marković, a lektorica je Mirjana Crnić.  

Predstava je u godini svoje premijere osvojila Nagrade Novog lista  za najbolji događaj Riječkih ljetnih noći 2007., kada je u obrazloženju navedeno:

„Predstava „Lukrecija o' bimo rekli Požeruh“, u izvedbi ansambla Hrvatske drame i režiji Jagoša Markovića, primjer je predstave koja je nastala u najboljoj tradiciji ambijentalnog teatra, a opet se od sličnih uprizorenja izdvaja maštovitim pristupom koji more koristi kao ravnopravog sudionika izvedbe. Pećinska plaža Glavanovo i more pritom nisu samo kulisa,
nego akter zbivanja, sa svim nepredvidljivostima ambijentalnog teatra.

Prema tekstu nepoznatog autora iz 17. stoljeća izvanrednu jezičnu prilagodbu i prepjev na čakavštinu sačinio je Daniel Načinović, koji je kreirao autentično poetsko djelo. Predstava „Lukrecija“ izdvojila se i upečatljivim glumačkim kreacijama koje su u ovakvoj režijskoj koncepciji gotovo ravnopravne. Cjelokupan dojam predstave upotpunjuje i njezin vizualan
aspekt, tako da smo dobili kazališnu uspješnicu koja se već sada može uvrstiti u red antologijskih uprizorenja hrvatskog ambijentalnog kazališta.“

 

    POKROVITELJ DRAMSKOG PROGRAMA
 

     
 

    ODUŠEVIO TANGO U MEDITERANSKOM OKRUŽJU
 


Večer posvećena tangu pod nazivom "El dia que me quieras", prvi ovogodišnji program Riječkih ljetnih noći nakon otvaranja, održana je u prepunom  perivoju Ville Ružić na Pećinama, kada se doista tražila karta više.

"Mediteran, glazba strasti, nostalgije, čežnje, ljubavi i boli, pozornica nad morem koje svojim grgoljenjem na stijenama tiho priča o svojim putovanjima, dvojica vrhunskih instrumentalista i  dvoje izvrsnih glumaca, plesača, pjevača. To je okvir slike iz koje su sinoć čarobno izlazili prekrasni stihovi nabijeni emocijama, i povijesno putovanje s iščitavanjem tanga kao glazbene i plesne forme stopivši instrumente, glas, riječ i pokret u cjelinu koja dopire u najdublje prostore gledatelja u romantičnom ozračju Ville Ružić." Prve su to rečenice iz osvrta Glorije Fabijanić Jelović s Hrvatskog radija – Radio Rijeke, što ga donosimo u cjelini.

 

 

"Glumica riječke Talijanske drame, Leonora Surian, svojom sugestivnom dramskom interpretacijom i sjajnim vokalnim izrazom oduševila je publiku, a pomalo samozatajan, ali upečatljiv, bio je i njen partner, glumac Giuseppe Nicodemo, šarmantan u pokretu i glumačkom izrazu. No, publiku su svojom virtuoznom, uzbudljivom i strasnom glazbom  „pokorili“ Mirko Satto na bandoneonu i Alberto Mesirca na gitari, jer su tu glazbeno scensku priču vodili svojom neprikosnovenom glazbenom izvedbom punih sat i pol u istom zanosnom tempu i sa istom snagom izraza. Priči su se glazbeno i pjevački priključili i simpatična Alida Delcaro i Giulio Settimo, pa je publika nakon završetka ostala sjediti u miomirisnom mediteranskom okružju, zatečena završetkom. Zvuci još odjekuju…"

POKROVITELJ PROGRAMA

 

    STRASTVENA VEČER TANGA LEONORE SURIAN I GIUSEPPEA NICODEMA
 


Večer posvećena tangu, glazbeno scenska predstava pod nazivom "El dia que me quieras" na programu je festivala Riječke ljetne noći u ponedjeljak, 1. srpnja 2013. u prekrasnom ambijentu perivoja ville Ružić (Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić na Pećinama)  s početkom u 21.30 sati.
 

 

Glumci Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca Leonora Surian, koja je i pjevačica,  i Giuseppe Nicodemo u ovoj predstavi  posvećenoj snažnom i romantičnom karakteru tanga, oživljavaju neke od najljepših argentinskih glazbenih dosega. Jer u središtu je ove glazbeno-scenske predstave, koja nastaje od spoja instrumenta, glasa, riječi i pokreta, upravo karakter ovog plesa.
Melos bandoneona Mirka Satta i prebiranje po gitari Alberta Mesirce stapaju se sa srodnim stihovima i stvaraju jedinstvenu atmosferu gdje gledatelji, kroz strast ovog plesa, snoliko ulaze i upoznaju intrigantnu povijest tanga, "tužne misli koja se pleše" i Argentine. Snagom glazbe, predstava nudi putovanje, upoznavanje jedinstva tijela, srca i uma, od Europe, Južne Amerike do Balkana, Istre...
Uz predstavi sudjeluju i Giulio Settimo te Alida Delcaro.
Po završetku programa za posjetitelje će biti upriličen razgled  Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić  - Brlić - Ružić pod stručnim i zanimljivim vodstvom Thea de Canzianija.   

 

POKROVITELJ PROGRAMA


 

    OTVORENE DESETE RIJEČKE LJETNE NOĆI!
 


Na tisuće Riječana pratilo je otvorenje jubilarnih Riječkih ljetnih noći kojim je je u Rijeci obilježen i proslavljen ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Prepuno Korzo te okolne ulice i trgovi, rijeke ljudi koji su pratili povorku i nastupe od HNK Ivana pl. Zajca do Gata Koline Riječke slile su se na riječku rivu gdje je na pontonu po deseti put, uz zvuke fanfara, podignuta festivalska zastava.

Obraćajući se brojnim okupljenim  Riječanima, intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković osvrnula se na proteklih devet festivalskih godina tijekom kojih su izvedena čak 184 različita umjetnička programa na ukupno 46 riječkih lokacija, čime Riječke ljetne noći svake godine pretvaraju cijeli grad u veliku pozornicu. Najavila je ukratko program i pozvala Riječane da se pridruže i desetom, jubilarnom riječkom ljetnom festivalu i da, kao i uvijek do sada, budu njegovim važnim dijelom.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je prigodom svečanog otvaranja pak naglasio kako Rijeka u Europsku uniju ulazi kulturom kao grad koji želi biti europskom prijestolnicom kulture 2020. godine, a Riječke ljetne noći svojoj kvalitetom jedan su od najboljih dokaza njene spremnosti za to.

Nakon izvedbe Gotovčeve Ode zemlji u interpretaciji riječke i nacionalne operne prvakinje Mirelle Toić, uslijedila je i izvedba baletne predstave Carmina burana na glazbu Carla Orffa, u koreografiji Huga Viere, pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića i u izvedbi Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

Solisti, zbor i orkestar HNK Ivana pl. Zajca uveli su Riječane i u Europsku uniju izvedbom "Ode

radosti", europske himne, točno u ponoć, koju je potom popratio i veliki vatromet iznad mora.

 


 

    SVE SPREMNO ZA SPEKTAKL NA GATU KAROLINE RIJEČKE
 


Svečano otvaranje desetih Riječkih ljetnih noći i proslava ulaska Hrvatske u EU događaj je koji se u Rijeci iščekuje s posebnim zanimanjim. Da je tome uistinu tako svjedoči i generalna proba za svečanost na pontonu na Gatu Karoline Riječke u subotu navečer, kada su mnogi Riječani pratili nesvakidašnje, impresivne prizore u riječkoj luci.

 

 

Mnogi riječki kazalištarci, na početku brojno osoblje tehnike, a potom članovi orkestra, zbora i baletnog ansambla na pontonu su, večer uoči svečanog otvaranja festivala,  uvježbavali program koji će Riječane uvesti u jubilarno izdanje ljetnog festivala, a u ponoć izvedbom „Ode radosti“ i u Europsku uniju.

Podsjetimo, u 22.15 sati na Gatu Karoline Riječke počinje svečanost otvaranja Festivala svečanim govorima intendantice Nade Matošević Orešković i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, podizanjem festivalske zastave te nastupom nacionalne operne prvakinje Mirelle Toić. A nakon toga će biti izvedena riječka uspješnica, spektakularna baletna predstava "Carmina burana" na antologijsku glazbu Carla Orffa, u koreografiji Huga Viere, pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića i izvedbi Baleta HNK Ivana pl. Zajca. U predstavi sudjeluju članovi riječkog baletnog ansambla: Marta Kanazir, Kristina Kaplan, Maša Kolar, Cristina Lukanec, Ana Rocha Nené, Paula Rus, Marta Voinea Čavrak, Sabina Voinea Vukman, Anka Zgurić, Joseph Cane, Martin Grainger, Andrei Köteles, Daniele Romeo, Fabio Simoes, Svebor Zgurić, operni solisti: Vanja Zelčić, Marko Cvetko i Tomislav Bekić, zbor i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca te Dječji zbor Toretta. Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, kostimograf Juraj Zigman, a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha.

 

 

Točno u ponoć, službeni ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježit će izvedba "Ode radosti", europske himne, pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića i u izvedbi solista, zbora i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca, koju će pratiti veliki vatromet. Događanja na Gatu Karoline Riječke moći će se od 22.15 sati pratiti i u prijenosu uživo na www.rijeckeljetnenoci i www.hnk-zajc.hr.

Svečanosti na pontonu u riječkoj luci, prethodit će program koji će započeti u 2o.oo sati kada će na balkonu zgrade HNK Ivana pl. Zajca svoj program započeti DJ Šošo, a u 21.00 sati kreće povorka predvođena Gradskom glazbom Trsat od HNK Ivana pl. Zajca preko Korza do Gata Karoline Riječke.
 


 

                               POKROVITELJ OTVARANJA FESTIVALA         POKROVITELJ BALETNOG PROGRAMA

 

 


PARTNERI PROJEKTA

   

 

    PROMETNA REGULACIJA U RIJECI NA DAN OTVARANJA RIJEČKIH LJETNIH NOĆI
 


Obavještavamo građane da ća zbog svečanog otvaranja Riječkih ljetnih noći na Gatu Karoline Riječke, u najužem centru  grada doći do ograničenja i preusmjeravanja prometa.
Tako se u nedjelju 30. lipnja 2013. od 19,00 sati do 01,00 sat 01. srpnja za sav promet zatvaraju:

1. Ulica Riva i Ulica Ivana Zajca, počevši od Trga Žabica do raskrižja s Ribarskom ulicom. Vozila koje se iz smjera zapada kreću prema centru grada, usmjeravat će se na raskrižju Krešimirove ulice i Manzonijeve, Manzonijevom ulicom na "sjeverni koridor" i dalje prema istoku

2. Scarpina i Adamićeva ulica do Trpimirove ulice, uključujući i Zadarsku ulicu.

Vozila koja s istočne strane dolaze na Titov trg obavezna su nastaviti kretanje prema zapadu "sjevernim koridorom" Ulicom Školjić - Ivana Grohovca - Žrtava fašizma - Pomerio i dalje prema zapadu.

3. vozila koja Fiumarom dolaze na Trg bana Jelačića obavezno skreću u Veslarsku ulicu i zatim krajnjom lijevom trakom Ulicom Ivana Zajca dolaze u Cindrićevu ulicu i nastavljaju put prema istoku.
 

 
 
  OTVARANJE JUBILARNIH RIJEČKIH LJETNIH NOĆI I OBILJEŽAVANJE ULASKA HRVATSKE U EU BOGATIM PROGRAMOM  30. LIPNJA
 


Otvaranje ovogodišnjih jubilarnih, desetih Riječkih ljetnih noći 30. lipnja 2013. istodobno će obilježiti i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a moći će se pratiti i u prijenosu uživo od 22.15 sati na web stanicama
www.rijeckeljetnenoci.com i www.hnk-zajc.hr.  Obje će svečanosti na Gatu Karoline Riječke obilježiti izvedba "Ode radosti" pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića i u izvedbi solista, zbora i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u ponoć odnosno u prvim minutama 1. srpnja. No, tom će vrhuncu večeri popraćenom velikim vatrometom prethoditi bogat program otvaranja, što ga je na konferenciji za novinare najavila intendantica Nada Matošević Orešković.

 

 

Tako će u 21.00 sat ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca krenuti povorka predvođena Gradskom glazbom Trsat preko Korza do Gata Karoline Riječke. Na tom će putu povorka stajati na nekoliko punktova i pratiti programe brojnih umjetnika. U tom dijelu programa sudjelovat će: DJ Šošo (balkon HNK Ivana pl. Zajca) , Plesna grupa "Flame" (ispred ulaza u Gradsku knjižnicu Rijeka), riječki grafiteri (izlozi bivše robne kuće Karolina Riječke), Academia de Capoeira Rijeka (ispred Gradske ure), performer i konceptualni umjetnik Siniša Labrović (ispred Malog salona), RIS – plesna skupina Ivone Brnelić (Trg 111. brigade HV-a).

Potom će na Gatu Karoline Riječke, nakon svečanih govora i podizanja festivalske zastave, biti izvedena spektakularna baletna predstava "Carmina burana" na antologijsku glazbu Carla Orffa, u koreografiji Huga Viere i izvedbi Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naglasio je kako zajednička svečanost otvaranja Riječkih ljetnih noći i ulaska u EU nije plod slučajnosti već zajedničkog promišljanja i dogovora riječkog HNK-a i Grada Rijeke od prije nekoliko mjeseci. Takvu odluku pojasnio je iznimnom vrijednošću festivala Riječke ljetne noći, a ovim dijelom bogatstva svoje kulturne ponude, kako je kazao, Rijeka želi pokazati spremnost za sudjelovanjem u kandidaturi za Europska prijestolnicu kulture 2020. godine.

Osim programa otvaranja, intendantica Matošević Orešković predstavila je cijeli program Riječkih ljetnih noći, a  konferenciji za novinare nazočili su i svi članovi umjetničkog vodstva Festivala, ravnatelji umjetničkih grana HNK Ivana pl. Zajca Damir Orlić, Laura Marchig, Saša Broz i Ronald Savković. Poslovna ravnateljica HNK Ivana pl. Zajca Ana Lučić predstavila je ovogodišnjepokrovitelje i sponzore Riječkih ljetnih noći i uputila im zahvalu na potpori koju pružaju riječkom ljetnom festivalu. Novinarima su se obratile i gospođa Gordana Žulj, direktorica Regionalnog centra Kvarner Zagrebačke banke, pokrovitelja glazbenog dijela programa  te gospođa Marina Burazer, direktorica komunikacija INA-e, pokrovitelja baletnog programa te izrazile posebno zadovoljstvo što su ponovno partneri Festivala koji cijelu Rijeku pretvara u pozornicu. Uz njih su, na konferenciji su bili i voditeljica Tower Centra Rijeka  Maja Baković, direktorica Regije Bassler osiguranja Sandra Jovović, direktorica Ghetaldusa Rijeka Davorka Fanuko te Sniježana Papeš, direktorica Marketinga Lučke uprave Rijeka koja je istaknula važnost povezivanja lučkog dijela Rijeke s kulturnim životom grada.
 

   POČINJE PRETPRODAJA ULAZNICA ZA RIJEČKE LJETNE NOĆI 2013.
 

 

U ponedjeljak, 17. lipnja 2013. na blagajni Kazališta počinje pretprodaja ulaznica za programe jubilarnog, desetog festivala Riječke ljetne noći – Zvijezda europskog neba. Pretprodaja ulaznica će trajati do početka Festivala odnosno do subote, 29. lipnja. A u tom se razdoblju za pojedinačnu kupnju ulaznica odobrava popust od 20% , a vjernost pretplatnika nagrađuje se i dodatnim popustom od 10%, odnosno popustom od 30 % za kupnju pojedinačnih ulaznica.

Istodobnom pak kupnjom šest ili više festivalskih ulaznica, i to tijekom trajanja cijelog Festivala, ostvaruje  se popust od  40% .

Od ponedjeljka, 17. lipnja 2013.  blagajna Kazališta radi prema ljetnom radnom vremenu: radnim danom od 9.00 do 13.00 sati i od 18.00 do 21.00 sat, a subotom od 9.00 do 13.00 sati. S početkom Festivala, a na dan izvedbe pojedinog program, ulaznice će se moći kupiti i na mjestu održavanja jedan sat prije početka programa.

Program Festivala i sve ostale informacije možete pronaći na www.rijeckeljetnenoci.com.

   
   riječke ljetne noći 2013. - zvijezda europskog neba
 


"Zvijezde jubilarnih, desetih Riječkih ljetnih noći zasjat će točno u vrijeme ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Obje će svečanosti u našem gradu obilježiti izvedba "Ode radosti", europske himne posebno priređene za tu prigodu, u ponoć odnosno u prvim minutama 1. srpnja 2013. na Gatu Karoline Riječke. A tom će vrhuncu večeri popraćenom vatrometom prethoditi program otvaranja Festivala  kada će povorka krenuti od HNK Ivana pl. Zajca preko Korza do Gata, gdje će biti izvedena spektakularna "Carmina burana".  Predstava na antologijsku glazbu Carla Orffa  koja s gotovo 150 izvođača, članova baletnog ansambla, zbora i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca, donosi neobično sugestivne, snažne prizore koji se trajno utiskuju u sjećanje", kazala je intendantica HNK Ivana pl. Zajca na početku konferencije za novinare na kojoj je najavljen program desetog,  jubilarnog festivala Riječke ljetne noći koji će se, u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca, Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke,  održavati od 30. lipnja do 25. srpnja pod nazivom Riječke ljetne noći 2013. – zvijezda europskog neba.

 


" Ponovno smo široko posegnuli u vlastite mogućnosti i kreativnost kako bi i desetu godinu za redom Riječanima podarili njihov ljetni festival. I kako bi Riječke ljetne noći u jubilarnoj godini postale zvijezdom europskog neba. Obljetničko festivalsko izdanje prava je prigoda za neke od ponajboljih dosadašnjih  predstava, pa će se tako na ovogodišnjem programu naći neke od najgledanijih festivalskih predstava. U okviru jubileja Riječkih ljetnih noći, riječko će Tranzijsko fikcijsko kazalište TRAFIK obilježiti 15. godišnjicu svoga postojanja, a prilog programu Riječkih ljetnih noći dat će i riječko Gradsko kazalište lutaka izvedbom mjuzikla "Pepeljuga" na Trgu sv. Barbare.
U glazbenom dijelu programa očekuju nas niz atraktivnih koncerta, pravih glazbenih užitaka, i nastupi vrhunskih glazbenika", rekla je intendantica Matošević Orešković.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, osvrćući se na početke Festivala, prisjetio  se inicijative Mani Gotovac nakon koje je u samo nekoliko mjeseci pripremljen program i organizirano prvo festivalsko izdanje te naglasio je kako su Riječke ljetne noći tijekom proteklih godina postojanja postale prepoznatljiv kulturni događaj i tako Rijeku uvrstile među gradove s relevantnim ljetnim festivalima visoke umjetničke kvalitete. Uz to je, kao posebnu vrijednost Riječkih ljetnih noći naveo njegovu ambijentalnost zahvaljujući kojoj su mnoge riječke lokacije pretvorene u pozornice, a čime je Riječanima i njihovim gostima ponovno otkrivan njihov grad.
I direktor Turističke zajednice Petar Škarpa naglasio je kako su upravo Riječke ljetne noći umjetničkim izvedbama na otvorenom te na mnogim zanimljivim, a zapostavljenim riječkim lokalitetima, iznimno obogatile turističku sliku grada te izazvale zanimanje gostiju.
O ovogodišnjem festivalskom programu govorili su i članovi festivalskog umjetničkog vodstva Damir Orlić, Laura Marchig i Ronald Savković.

 

.

        English

.

Otvorenje Festivala 2010.

.

Video

. . . . .
  Image of ChillTip Image of ChillTip Image of ChillTip
. . . . .
  Image of ChillTip Image of ChillTip Image of ChillTip  
 
Mediji o
Riječkim
ljetnim
noćima
 
 

 

 

Organizatori: Grad Rijeka, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke