UVODNIK PROGRAM NOVOSTI ULAZNICE PRESS KONTAKT IMPRESSUM ARHIV SPONZORI
                                 .
 


  AMBIJENTALNOJ „CAVALLERIJI RUSTICANI“ OBJE FESTIVALSKE NAGRADE!

 


„Balom na vodi“ glazbeno-scenskim događajem zatvorene su sedme „Riječke ljetne noć“ na Bazenima Kantrida. Prilikom svečane ceremonije zatvaranja festivala dodjeljene su dvije, već tradicionalne nagrade, Nagrada publike i Nagrada Novog lista za najcjelovitiji događaj Festivala.

Ove se godine ukus publike „poklopio“ s odlukom šesteročlanog žirija Novoga lista. Naime,  obje su nagrade pripale ambijentalnoj izvedbi opere „Cavalleria rusticana“ Pietra Mascagnija na riječkom Trgu Grivica ispred Katedrale sv. Vida  pod vodstvom Nade Matošević, u režiji Ozrena Prohića i izvedbi ansambla Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Publika je izvedbu „Cavallerije rusticane“ ocjenila ocjenom 4,80,  a Nagradu je ravnatelju riječke Opere Ozrenu Prohiću uručila dugogodišnja posjetiteljica Kazališta, vjerna prateiteljica Riječkih ljetnih noći i istinska zaljubljenica  u operu gospođa Sonja Ulčakar.

Odluku o dodjeli Nagrade Novog lista ambijentalnoj izvedbi „Cavallerije rusticane“ šesteročlani je žiri popratio obrazloženjem : „Realističnom režijom, bliskom filmskom izrazu, redatelj Ozren Prohić uspješno je iskoristio prostorne zadatosti ambijenta. Ovakvim režijskim pristupom, te uklanjanjem "rampe" između publike i izvođača postignuta je i veća ekspresivnost aktera predstave. Pozicioniranje gledališta nasuprot crkvi omogućilo je Prohiću da režijom obuhvati i unutrašnjost crkve, što je predstavi dalo novu dimenziju. Izvrsna je i ideja da se solisti i zbor pojačaju sa četiri klape, a svoj važan doprinos dao je i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca. Posebno priznanje zaslužuje Kristina Kolar koja je debitirala u glavnoj ulozi Santuzze.

Njena je glumačka interpretacija ove role bila impresivna, a njen lijep glas ima punoću, pokretljivost i sugestivnost velikoga dramskog soprana. Kristina Kolar posebno se istaknula i na otvorenju Riječkih ljetnih noći prilikom izvođenja Ode radosti, kao i na koncertu zbora Opere u riječkoj katedrali.“  

Žiri je odlučivao u sastavu: arhitektica Olga Magaš, glazbenik Lado Bartoniček, prof. glazbe Darko Đekić, glazbeni producent Saša Valenčić, novinarka Novog lista Kim Cuculić i voditelj posebnih projekata Marketinga Novog lista Bruno Lončarić.  

Nagradu Novog lista, skulpturu Siniše Majkusa, riječkoj mezzosopranistici te miljenici publike i kritike Kristini Kolar predala je novinarka Novog lista Kim Cuculić.

S pozornice Bazena intendantica HNK Ivana pl. Zajca i umjetnička voditeljica Festivala Nada Matošević Orešković zahvalila se svim djelatnicima riječkog Kazališta na uloženom trudu i naporu te zakazala novi susret na „Riječkim ljetnim noćima 2011.“.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, već tradicionalno,  „Riječke ljetne noći“ službeno je zatvorio Festival.

Nakon toga uslijedio je „Bal na vodi“ u kojem su sudjelovale plivačice Kluba sinkroniziranog plivanja Primorje Acqua Maris čiju koreografiju potpisuje njihova trenerica Maja Đudarić, članovi Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca čije koreografije potpisuju Andrei i Irina Köteles  i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca pod vodstvom maestra Igora Vlajnića.  Aranžmane potpisuje Josip Pepi Forembacher, suradnik za scenografiju je Toni Plešić a za kostimografiju Sandra Dekanić. Redatelj je Damir Zlatar Frey.

Ukupno je, u 26 dana trajanja Festivala, izveden 31 umjetnički program na 11 različitih gradskih lokacija, koje je vidjelo 20.250 posjetitelja.

Organizatori su, uz riječki HNK Ivana pl. Zajca, i Grad Rijeka te Turistička zajednica Grada Rijeke.


Ocjene publike:

1. CAVALLERIA RUSTICANA                                           4.80

2. KONCERT ZBORA OPERE                                         4.79

3. LUKRECIJA O' BIMO REKLI...                                     4.78

4. MIRISI, ZLATO I TAMJAN                                              4.74

5. S. MILENKOVICH & E. KARAMAZOV                          4.73

6. SAN LJETNE NOĆI: RF i P. KOVAČIĆ                       4.71

7. 4 GODIŠNJA DOBA: HKO I SOLISTI                          4.66

8. JAZZ CONCERTINO: DARKO JURKOVIĆ                4.64

9. TUTTO SULLE DONNE                                               4.63

10. PREKIDI                                                                       4.52

11. ODA RADOSTI: OTVARANJE FESTIVALA              4.34

       FILM POD ZVIJEZDAMA                                            4.34

            (Vojvotkinja                       4.63,

             Veliki san                         4.41,

            Transfer                            4.19,

            Engleske jagode            4.13)

12. CIRKUS DESTETIKA                                                 4.30

13. TRSATSKA GRADINA                                                4.23

14. PISCI POD ZVIJEZDAMA                                           4.06

 

 


  GLAZBENO-SCENSKIM  DOGAĐAJEM „BAL NA VODI“ ZATVARAJU SE RIJEČKE LJETNE NOĆI  

 


Sve ulaznice za svečano zatvaranje 7. po redu festivala „Riječke ljetne noći“ pod nazivom „Bal na vodi“ odavno su rasprodane.  Gotovo 800 sretnika će u subotu, 24. srpnja 2010. s početkom u 21,30 sati na riječkim Bazenima Kantrida pratiti svečanu ceremoniju zatvaranja Festivala i glazbeno-scenski događaj „Bal na vodi“.

Publika će uživati u filmskoj glazbi u izvedbi orkestra riječke Opere te doznati najbolji događaj „Riječkih ljetnih noći 2010.“ prema ocjeni publike i prema prosudbenoj komisiji za Nagradu Novog lista u sastavu: arhitektica Olga Magaš, glazbenik Lado Bartoniček, prof. glazbe Darko Đekić, glazbeni producent Saša Valenčić, novinarka Novog lista Kim Cuculić i voditelj posebnih projekata Marketinga Novog lista Bruno Lončarić.  

Već tradicionalno će, stoga, biti dodijeljena Nagrada publike i Nagrada „Novog lista“ za najcjelovitiji događaj Festivala. S pozornice na Bazenu čut će se i govor intendantice Nade Matošević Orešković, umjetničke voditeljice Festivala, kao i govor riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela koji će festival službeno proglasiti zatvorenim.

U drugom dijelu, publika će uživati u koreografiranim prizorima oko bazena u izvedbi članova Baleta riječkog Kazališta dok će u bazenu plivačice Kluba sinkroniziranog plivanja Primorje Acqua Maris izvesti pravi „vodeni“ spektakl koji će, vjerujemo, mnoge podsjetiti na glasoviti filmski hollywoodski klasik „Bal na vodi“. Naravno, sve to ua pratnju žive glazbe, odnosno u izvedbi orkestra riječke Opere HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića.

Redatelj svečanog zatvaranja je Damir Zlatar Frey, koreografiju plivačica sinkroniziranog plivanja Acqua Maris potpisuje njihova trenerica Marija Đudarić, a koreografiju koju izvode članovi riječkog Baleta Andrei i Irina Köteles. Suradnik za scenografiju je Toni Plešić, a za kostimografiju Sandra Dekanić.

I za kraj istaknimo, ovoga ljeta u 26 dana trajanja Festivala realiziran je  31 program na 11 različitih lokacija kojega su, uz riječki HNK Ivana pl. Zajca, omogućili Grad Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke.

 

 


  GENERALNA PROBA „BAL NA VODI“ MOŽE SE GLEDATI PO POPULARNOJ CIJENI

 


Ulaznice za generalnu probu svečanog zatvaranja festivala „Riječke ljetne noći“ pod nazivom „Bal na vodi“ mogu se kupiti na Blagajni Kazališta po popularnoj cijene od 35 kuna.

Naime, zbog iznimno velikog zanimanja publike i prilično dugačke liste čekanja za taj glazbeno scenski događaj, umjetničko vodstvo Festivala odlučilo je izaći ususret publici te ponuditi ulaznice po popularnoj cijeni za generalnu probu „Bala na vodi“ kako nitko ne bio ustao uskraćen za program koji je prošle godine oduševio publiku.

Generalna proba svečanog zatvaranja „Bala na vodi“ bit će održan na riječkom bazenu na Kantridi u petak, 23. srpnja 2010. godine s početkom u  21 sat.

Podsjetimo, glazbeno- scenski događaj „Bal na vodi“ počet će službenom svečanom ceremonijom u okviru koje će biti dodjeljene festivalske Nagrade i to: Nagrada Novog lista za najcjelovitiji događaj Festivala prema ocjeni žirija te Nagrada publike.

Publici će se obratiti, kao i na otvaranju Festivala, intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji će, tradicionalno, službeno zatvoriti i ove, sedme „Riječke ljetne noći“.

Potom će orkestar Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića izvoditi popularnu filmsku glazbu koja je odavno postala dio kolektivne memorije, dok će plivačice Kluba sinkroniziranog plivanja Primorje Acqua Maris izvesti koreografirane prizore koji će nas, zasigurno ponovno podsjetiti na filmski klasik „Bal na vodi“,  uz atraktivan plesni nastup članova Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

Radno vrijeme Blagajna Kazališta(Verdijeva 5a, Rijeka):

radnim danom od 10 do 17 sati ,

subotom od 10 do 13 sati

i sat vremena prije početka događaja.

Telefon: 051/337-114

e-mail: blagajna@hnk-zajc.hr

 

 


  PRVI PUT NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA KONCERT ZBORA RIJEČKE OPERE

 


Prvi put na „Riječkim ljetnim noćima“  pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića zbor riječke Opere održat će koncert i to u ponedjeljak, 19. srpnja 2010. s početkom u 21 sat u iznimnom ambijentu riječke prvostolnice, u katedrali sv. Vida.
Na programu su djela domaće i svjetske glazbene literature poput popularnih ulomaka  iz opera „Moć sudbine“ („La vergine degli angeli") i „Cavalleria rusticana“ („Regina coeli“) koje će izvesti sjajne riječke operne pjevačice Kristina Kolar i Marijana Radić.
Slušat ćemo i iznimno atraktivnu „Misu Criollu“ argentinskog skladatelja Ariela Ramireza iz 1964. godine koja je posvećena argentinskim Kreolima. Svjetsku popularnost toj „Misi“ donio je tenor José Careras uvrstivši je na svoj nosač zvuka 1988. godine. Solistički će u izvedbi Ramirezova djela nastupiti mladi tenor riječke Opere Marko Fortunato dok će se Dario Bercich, mladi bas, također član riječke Opere predstaviti izvedbom „Eia mater fons amoris“ iz „Stabat Mater“ Gioacchina Rossinija.

Zbor Opere riječkog HNK-a pjevat će, među ostalim,  i djela domaćih autora poput Markovićeva „Uzdam se u Gospodina“, Brajša Rašanove „Oče naš“, Odakova „Svrši stopi moje“.

U obradi Igora Vlajnića, bit će izvedena i „Kraljice neba“, a na samom kraju koncerta čeka nas Händelovo najpoznatije djelo nastalo u samo 24 dana. Riječ je o oratoriju  „Mesija“  odnosno  iznimno poznatom zboru „Aleluja“ iz tog djela, kojeg je na praizvedbi u londonskom Covent Gardenu 1743. godine publika odslušala stojeći na nogama.

Istaknimo, zbor riječke Opere poznat je po svojim vrsnim izvedbama, čemu u prilog idu i mnogobrojne sjajne  kritike. Tako je istaknuta hrvatska muzikologinja Marija Barbieri nakon ovosezonske premijere „Lucije di Lammermoor“ napisala za portal „Kulisa.eu“: „Zbor što ga je uvježbao Igor Vlajnić bio je zvonko homogen, dinamički razrađen i intonativno precizan“, a nakon premijere „Cavallerije rusticane“ na ovoljetnom festivalu „Riječke ljetne noći“ istaknula je: „Sve pohvale zborovođi Igoru Vlajniću koji je riječki operni zbor uzdigao do respektabilnog ansambla.“ 

Ulaznice za koncert zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca mogu se kupiti i sat vremena prije početka koncerta i to na Trgu Matije Vlačića Ilirika gdje će biti otvorena Blagajna Kazališta.

 

 


  USKORO PREMIJERA GLAZBENE PARANOJE „CIRKUS DESTETIKA“

 


Premijera glazbene paranoje „Cirkus Destetika“ prema djelima Daniila Harmsa u režiji istaknutog makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog te u izvedbi glumačkog ansambla Hrvatske drame i gostiju, jedan je do središnjih događaja festivala „Riječke ljetne noći“ koji se s velikim nestrpljenjem isčekuje, a o čemu svjedoče gotovo rasporadne ulaznice za svih sedam izvedbi.  

Premijera „Cirkusa Destetike“ zakazana je za utorak, 20. srpnja u 21, 30 sati na novootkirvenoj festivalskoj lokaciji, na plaži ex Park hotela.

U ime ekskluzivnog pokrovitelja festivala „Riječke ljetne noći“  T-Coma na konferenciji za novinare, upriličenoj u povodu premijere „Cirkusa Destetike“, okupljenima se obratio Vedran Kružić, rukovoditelj poslovne prodaje HT-a riječima: „Ovu sadržajno bogatu manifestaciju HT je prepoznao kao izuzetno vrijedan projekt koji već nekoliko tjedana obogaćuje kulturni program grada Rijeke. „Riječke ljetne noći“  postaju sve veći kulturni brand, a njihovim sponzorstvom želimo ih približiti općoj javnosti, pomoći organizatorima u promociji te dati primjer drugim gospodarstvenicima kako je važno i poželjno ulagati u hrvatsku kulturu i turizam. HT već šestu godinu organizirano sudjeluje u promicanju vrijednih manifestacija, kroz svoje jake sponzorske programe poput KultTurista i programa sponzoriranja HNK-ova među kojima je i riječki.“ Za kraj , Vedran Kružić čestitao je na izvrsnom festivalu „Riječke ljetne noći“ .

Intendantica riječkog HNK Ivana pl. Zajca i umjetnička ravnateljica Festivala Nada Matošević Orešković istaknula je kako bez pomoći T-Coma ne bi uspjeli ostvariti ovogodišnji program te  zahvalila HT-u što Riječke ljetne noći  prepoznao sponzoriranja vrijednim kulturnim projektom.

Intendantica Nada Matošević Orešković iskoristila je prigodu da istakne kako se na jednoj od proba ove predstave, nakon dugo vremena, istovremeno smijala i plakala te zahvalila redatelju  Aleksandru Popovskom i cjelokupnoj ekipi na postignutom. 

„Kao dijete bio sam panker, a glavni pankerski grad bio je Rijeka. I kad god bih pomislio na Rijeku, sjetio bih se punka i svega onog što on u sebi nosi, a to je svakako drukčiji pogled na stvar. Kada je došlo vrijeme da radim ovdje pomislio sam, u tom kontekstu, kako moram odabrati za rad pankera u dramaturgiji. A nema većeg pankera od Daniila Harmsa, jednog od mojih najomiljenijih autora,“ rekao je na početku konferencije za novinare redatelj „Cirkusa Destetike“ Aleksandar Popovski dodajući kako izbor Harmsovih djela, kojega su on i dramaturginja Magdalena Lupi za ovu predstavu učinili, povezuje cirkus. „Harms piše o cirkusu i voli smještati radnju u cirkus. Odabrali smo ideju cirkusa koja je vidljiva i u scenografskom rješenju- cirkuskom krugu unutar kojega će biti smještena - publika“.  

S druge strane, dramaturginja predstave Magdalena Lupi rekla je: „Okvir „Cirkusa“ kojega smo redatelj i ja odmah na početku postavili jest metafora svijeta koji je odavno postao cirkus, a mi sami smo u tom cirkusu krotitelji, plesači na žici, klaunovi, snagatori i žongleri vlastitog života“. Lupi je iskoristila priliku te dodatno naglasila: „Prema mojim saznanjima, ovo je prvi put da se radi Harms u jednom institucionalnom kazalištu.“

Cjelokupna autorska kao i glumačka  ekipa oduševljena je radom na „Cirkusu Destetici“, te su svi redom istaknuli kako je proces rada bio iznimno kreativan i inspirativan.  Tako je, primjerice, gostujući glumac Ozren Grabarić, inače član ansambla „Gavelle“, rekao kako je pravo osvježenje baviti se s tekstom koji glumcu pruža nevjerojatnu slobodu u istraživanju i pokušaju pronalaska pravog koda za njegovo dešifriranje te kako je izuzetno zadovoljan što je dobio priliku raditi s glumcima ansambla Hrvatske drame. 

„Teško je svladati Harmsa jer je on poput vode, ne možeš ga usmjeriti niti staviti u korito.I stoga, bez ovakvoga glumačkog ansambla, koji se ne boji ulaska u duboke vode i nema problema s čudnim materijalom, ne bismo, zajedno, uspjeli sklopiti ovu predstavu,“ zaključio je na kraju redatelj.

Predstava obiluje i izvrsnom glazbom makedonske skupine „Foltin“ koja je neke glazbene brojeve skladala isključivo za „Cirkus Destetiku“. Prema riječima Branka Nikolova iz Foltina inspiraciju su pronašli u lokaciji i u mediternaskom ozračju grada i ljudi.

Autorsku ekipu čine, uz redatelja Aleksandra Popovskog koji potpisuje i izbor glazbe,  i dramaturginja Magdalena Lupi, scenograf i kostimograf Numen, skladatelj Foltin i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. U glumačkoj ekipi su: Zdenko Botić (Ravnatelj cirkusa), Tanja Smoje (Plesačica na žici), Anastazija Balaž Lečić (Žonglerka), Marija Tadić (Krotiteljica), Igor Kovač/Ozren Grabarić (Trapezist), Damir Orlić (Klaun) i Jasmin Mekić (Snagator).

 

 


  KOMEDIJA „TUTTO SULLE DONNE“/“SVE O ŽENAMA“ KREĆE U OSVAJANJE FESTIVALSKE PUBLIKE

 


Ambijantalne, festivalske izvedbe sezonske uspješnice Talijanske drame riječkog HNK, Gavranova komedija „Tutto sulle donne“/“Sve o ženama“  u režiji istaknute glumice, pedagoginje i redateljice Neve Rošić na programu je „Riječkih ljetnih noći“ u subotu, 17. srpnja u 21,30 sati i u ponedjeljak, 19. srpnja u 21,30 sati. Obje izvedbe bit će održane na novootkrivenoj festivalskoj lokaciji, u srcu riječkoga Staroga grada, na Trgu Matije Vlačića Ilirika. Predstava se izvodi uz titlani prijevod.

U ovoj britkoj i ciničnoj komediji isprepletene su dogodovštine žena, pripadnica različitih generacija i socijalnog okruženja, a sjajno ih glume Elvia Nacinovich, Elena Brumini i Rosanna Bubola, članice glumačkog ansambla Talijanske drame. Štoviše, te tri glumice nose 15 uloga u 16 prizora u kojima su ostvarile iznadprosješne glumačke kreacije. Potvrđeno je to i na nedavnim  „Danima satire“ u Zagrebu na kojima je ansambl predstave „Tutto sulle donne“/“Sve o ženama“ osvojio posebno priznanje „Zlatni smijeh“za kolektivnu igru u predstavi. 

 „S velikom ironijom i izvrsnom interpretacijom Elvia Nacinovich, Rosanna Bubola i Elena Brumini dale su život isprepletenim likovima. Njihova gluma ide do same virtuoznosti“, napisao je Gianfranco Miksa u „La voce del popolo“ nakon premijerne izvedbe 24. ožujka 2010. u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.   

„Bit će zanimljivo otkriti koliko će to uprizorenje unutar zidova povijesnog dijela stare Rijeke zadobiti moć da ovu komediju, koja je već sama po sebi „fjumanska“ učini još „fjumanskijom““, kaže ravnateljica Talijanske drame Laura Marchig.

Dodajmo, uprizorenje ove uspješne komedije Mire Gavrana ambijentirano je u Rijeku i to na više razina,od jezika preko scenografije do glazbe.

„Sretna je okolnost da smo kao ekipa mogli posegnuti u vlastitu memoriju i znanje u govornom izričaju te smo mnoge scene preoblikovali u dijalekte koji se na ovom području prožimlju“, ističe redateljica Neva Rošić.

Tekst je s hrvatskog na talijanski jezik preveo Silvio Ferrari, a obradile ga članice ansambla. Uz režiju, Neva Rošić potpisuje i dramaturšku obradu. Senograf i  kostimograf je Toni Plešić, a autor glazbe je Bruno Nacinovich koji je sačinio i izbor glazbe. Za scenski pokret zaslužna je Elena Brumini, a oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić.

U predstavi glume već spomenute Elvia Nacinovich, Elena Brumini i Rosanna Bubola a diskretno su prisutni i Laura Marchig te Bruno Nacinovich.

  

 


  PRVI PUT NA „RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA“ GLEDAJU SE  - FILMOVI

 


Prvi put u sedam godina postojanja festivala „Riječke ljetne noći“ publika će uživati u programu „Film pod zvjezdama“ čime i sedma umjetnost postaje dijelom Festivala.

U četiri dana moći će se pogledati isto toliko filmskih naslova recentne europske produkcije i to u prelijepom ambijentu riječkog Staroga grada, na Trgu Matije Vlačića Ilirika. Program je, valja istaknuti, ostvaren u suradnji s Festivalom igranog filma u Puli i riječkom tvrtkom Videomarket Trade, a počinje u ponedjeljak, 12. srpnja i traje do četvrtka,  15. srpnja 2010. Projekcije sva četiri filma, „Vojvotkinje“, „Velikog sna“, „Engleskih jagoda“ i „Transfera“ zakazane su s početkom u 21,30 sati.

Program će otvoriti „Vojvotkinja“/“The Duchess“, redatelja Saula Dibba. U toj britanskoj kostimiranoj ljubavnoj drami o mladoj ženi rastrganoj između bračnih obveza i prave ljubavi glume Keira Knightley, Ralph Fiennes i Charlotte Rampling. Film je imao festivalsku premijeru u Torontu, osvojio nagrade Oscar i BAFTA za kostimografiju, a Ralph Fiennes bio je za svoju ulogu nominiran za Zlatni globus.

Talijanski glumac i redatelj Michele Placido režirao je ljubavnu dramu „Veliki san“/“ Il Grande Sogno“ o mladom policajcu koji za vrijeme studentskih nemira 1968. odluči postati glumac. Film je imao premijeru u konkurenciji Festivala u Veneciji.

Češka kinematografija bit će zastupljena humornom dramom „Engleske jagode“/„Anglické jahody“ redatelja Vladimira Drhe koja dočarava kako je malo mjesto u češkoj provinciji dočekalo sovjetsku intervenciju 1968. Film je prikazan na festivalima u Moskvi i Karlovym Varyma.

Na samom kraju programa Damir Lukačević, redatelj rođen u Zagrebu koji živi i radi u Njemačkoj, predstavit će intrigantnu futurističku dramu »Transfer« o paru starijih bogataša koji posebnoj klinici plaća da bi prešli u tijela dvoje mladih i živjeli novu mladost.

Program „Film pod zvjezdama“ najavljen je i na konferenciji za novinare u Puli  gdje je predstavljen cjelokupni program Europolis – Meridijani pulskog Festivala igranog filma. 

 

Pogledajte galeriju fotografija iz ovih filmova

Foršpane iz ovih filmova može naći na YouTube kanalu Festivala igranog filma u Puli

 

 


  „IZGUBLJENE PJESME“ STEFANA MILENKOVICHA I EDINA KARAMAZOVA

 


Koncert  „Izgubljene pjesme“ karizmatičnih glazbenika, violinista Stefana Milenkovicha i gitarista Edina Karamazova, u okviru „Riječkih ljetnih noći“, bit će održan u ponedjeljak, 12. srpnja 2010. u 21,30 sati na plaži ex Park hotela, ispod O.š. Grivica.

Koncertni program pomalo „pomakuta“ je kombinacija glazbene baštine 20. stoljeća čiji je zajednički nazivnik činjenica da su sva djela nastala na tradicijskoj glazbi, a  pisali su ih najoriginalniji skladatelji 20. stoljeća. 

Svoju virtuoznost dvojica zvjezdanom prašinom obasipana glazbenika, Stefan Milenkovich i Edin Karamazov  pokazat će na početku  koncerta izvedbom skladbe  „Cantos Desiertos“ kultnog kalifornijskog skladatelja Terryja Rileya, oca glazbenog minimalizma. Rileyev  utjecaj prepoznatljiv je, primjerice, u glazbi grupa grupa The Who i Tangerine Dream. Potom će uslijediti „Román népi táncok“/“Šest rumunjskih narodnih plesova“ Béle Bártoka,  mađarskog skladatelja i etnomuzikologa, vrsnog poznavatelja glazbe istočnoeuropskih naroda. Sredina koncerta rezervirana je za izvedbu „The Enchanted Dawn“/“Začarano praskozorje“ Ravija Shankara, majstora indijske glazbe koji je bogatu indijsku glazbenu tradiciju (Indijska Raga Todi) i jezik uspio pretočiti i transformirati u zapadnu glazbenu tradiciju. Program će se na kraju zaokružiti djelom „Histoire du tango“/“Priča o tangu“ dugo osporavanoga skladatelja Astora Piazzolle, koji je jednu od najpopularnijih  plesnih tradicija zapadne hemisfere iz plesnih dvorana prenio u koncertne prostore.

Prvi zajednički koncert Stefana Milenkovicha i Edina Karamazova, u sklopu njihove ljetne turneje održan je sredinom svibnja u blizini Zaprešića kada je o njihovu nastupu glazbena kritičarka Bosiljka Perić Kempf napisala:“ U izvođenju svih skladbi, Milenkovicheva kontrolirana violinistička perfekcija slagala se  začudno dobro s ekspresionističkim nagnućem u svirci Edina Karamazova, dopirući do sasvim iznimna rezultata u pojedinim stavcima Bartokovih „Rumunjskih plesova“ i Piazzolline „Historie du Tango“.“

Dodajmo, kako su se dvojica istaknutih glazbenika upoznali prošle godine te odmah osjetili snažan potiv za zajedničkim muziciranjem. Rezultat su „Izgubljene pjesme“, jedinstveni koncert koji ne smijete propustiti.   

 

 


  RIJEČKE LJETNE NOĆI DOBILE NOVU AMBIJENTALNU USPJEŠNICU-„CAVALLERIJU RUSTICANU“!

 


Premijera opere „Cavalleria rusticana“ Pietra Mascagnija u produkciji riječke Opere, pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević i u režiji Ozrena Prohića  s golemim je uspjehom izvedena u okviru festivala „Riječke ljetne noći“ na riječkom Trgu Grivica ispred Katedrale sv. Vida. Tristotinjak sretnika koji su uspjeli na vrijeme kupiti ulaznicu za ovaj izniman projekt nije ostalo razočarano jer burnim su pljeskom i povicima bravo ispratili sudionike ove operne predstave, zasigurno nove ambijentalne uspješnice „Riječkih ljetnih noći“.

Pod zvijezdanim nebom zasjala je u glavnoj ulozi, ulozi Santuzze, riječka mezzosopranistica, miljenica riječke publike a sve više i kritike, Kristina Kolar kojoj su se na trgu pridružili svi redom izvrsni solisti riječke Opere Davor Lešić (Turridu), Robert Kolar (Alfio), Anđelka Rušin (Lucia), i gošća Helena Lucić ( Lola).   

„... zvijezda večeri koja je zasjala poput najsjanijeg bisera bila je prelijepa Kristina Kolar u ulozi Santuzze. Emotivno, jednostavnošću tečnih pjevačkih fraza, nenametljive dinamike i sjajnih čistih visina, uz besprijekornu  glumačku izražajnost , dodirnula je svojim likom svakoga u gledalištu i potvrdila zrelost igranja velikih i zahtjevnih  pjevačkih uloga“, izvjestila je za Hrvatski radio Gloria Fabijanić Jelović dok je glazbena kritičarka Novog lista Svjetlana Hribar zaključila: „Njena je glumačka interpretacija ove role zaista impresivna, od prvog izlaska njeno lice zrači smjernošću i bolom, a čitava tragedija žene koja zna da gubi ljubav osjeća se u njenom lijepom glasu, koji u gornjoj lagi ima punoću, pokretljivost i sugestivnost velikog dramskog soprana.“   

Pohvale Kristini Kolar ali i cjelokupnoj ekipi mogle su se čitati i u Jutarnjem listu iz pera Branimira Pofuka: „Mezzosopranistica Kristina Kolar kao Santuzza činila se osobito ponesenom novim scenskim prostorom, a k tomu je napravila dodatni podvig pjevajući zahtjevnu sopransku ulogu. Publika je s ljubavlju i zahvalnošću ispratila i ovacijama nagradila svoje pjevače i svirače i cijelu ekipu predstave.“

Pohvalama je nagrađena i cjelokupna autorska ekipa predvođena maestrom Nadom Matošević i redateljem Ozrenom Prohićem.  „Predstava u režiji Ozrena Prohića na trgu je dobila svoj novi život, dimenziju i uvjerljivost“, istaknuo je Branimir Pofuk. I istaknuta muzikologinja Marija Barbieri, za portal Kulisa.eu, nije propustila pohvalnim riječima nagraditi maestru i redatelja. „Redatelj Ozren Prohić pristupio je djelu njemu primjerenim realističnim postupkom i režiju je znalački uspješno prilagodio novom prostoru i njegovim specifičnim zahtjevima. (...) Nada Matošević prepustila se glazbi i suverenom rukom vodila dobar brojan izvođački korpus na čelu s vrsnim solistima“, napisala je Barbieri dok je Svjetlana Hribar skrenula pozornost na izvedbu intermezza.   „Posebno je dojmljiva bila izvedba intermezza, koji je plijenio finom dinamičkom iznijansiranošću. Pod sigurnom rukom Nade Matošević ova je muzički vrlo složena predstava imala svoje vrhunce koji će publici ostati u sjećanju.“

„Maestra Nada Matošević, uz pomoći diskretno razmještenih monitora, cijelu izvedbu nepogrešivo držala pod strogom kontrolom. Štoviše, akustika se pokazala čudesnom. Bez ikakvih tehničkih pomagala stvarali su se fantastični kovitlaci zvuka, pa se u masovnom prizoru, u kojem iz crkve izlazi procesija, a glavnina zbora ostaje unutra, činilo kao da je orkestar raspoređen posvuda, “  napisao je Branimir Pofuk u tekstu pod naslovom „Riječka katedral kao instrument i kulisa“.

Ne čudi, stoga,  kako su se svi kritičari jednoglasno složili da je „Cavalleria rusticana“  nova velika uspješnica „Riječkih ljetnih noći“ odnosno još jedan veliki operni uspjeh riječkog Kazališta nakon ambijentalne „Tosce“.   

 

 


  JAZZ POSLASTICA- KONCERT DARKA JURKOVIĆA NA DVIJE GITARE

 


Istaknuti hrvatski jazz gitarist Darko Jurković, poznat i van granica Hrvatske po sviranju gitare „two hands tapping“ tehnikom, u sklopu festivala „Riječke ljetne noći“ održat će „Jazz concertino“ u petak, 9. srpnja 2010. u 21,30 sati na plaži nekadašnjeg Park hotela, ispod O.š. Grivica.

Darko Jurković će pod otvorenim nebom prirediti osebujan koncert jer će „two hands tapping“ tehnikom svirati na dvije gitare istovremeno i to bez pratnje.

Dobitnik sedam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista  i Nagrade Porin, Darko Jurković jedan je od najznačajnijih europskih predstavnika „two hands tapping“ tehnike sviranja koju je sredinom 80-tih godina promovirao američki virtuoz Stanley Jordan.

O novom načinu sviranja riječkog virtuoza koji je samouk počeo učiti svirati gitaru s 15 godina glazbeni kritičar Davor Hrvoj kaže: „Iako se radi o iznimno zahtjevnom načinu sviranja, njegova se svirka doima posve jednostavnom što je karakteristika samo najvećih umjetnika. Za ostvaranje takve lakoće muziciranja, uz veliku muzikalnost, osjećaj za improvizaciju i jazz feeling, potrebni su sati i sati ustrajnog vježbanja i istraživanja novih zvukovnih područja“.

O promjenama koje je u njegovu glazbu unijelo sviranje dvije gitare istodobno Darko Jurković je rekao: „Kod sviranja dvije gitare istodobno najvažnija je koordinacija obje ruke jer se radi o polifonom instrumentu. Prelaskom na taj način sviranja dobio sam veće mogućnosti i bogatiji zvuk. Dok sam svirajući jednu gitaru desnom rukom često pokrivao ono što bi ljeva ruka mogla izgovoriti, u slučaju sviranja dvije gitare čuju se oba tona koja istodobno mogu različito zvučati.“

Darko Jurković festivalskoj će publici, ne sumnjamo, priuštiti jedinstveni glazbeni doživljaj, a za „Jazz concertino“ odabrao  je program sastavljen od  stilskih raznorodnih standarda i autorskih  skladbi. Njima će taj samozatajni jazzer pokazati i dokazati  svoju otvorenost prema raznim stilovima: mainstream jazzu, bossa novi, bluesu, popu i klasici.

Darko Jurković, rođen je 20. travnja 1965. godine u Rijeci. Nižu glazbenu školu «Ivan Matetić Ronjgov» završio je 1979. godine na odijelu za violinu. Sa sedamnaest godina počinje se zanimati za jazz.  Nakon nekoliko godina prelazi na «two hands tapping»  tehniku sviranja.

 

Godine 1997. diplomirao je jazz na odsjeku austrijske Glazbene akademije u Grazu gdje je stekao zvanje magistra umjetnosti.

Još za vrijeme studija bilježi zanačajne međunarodne nastupe poput: „Jazz Herbst Wien 1993“, „Jazz Festival Raab 1994“ (Austrija), „Festival akustične gitare“ Bologna 1996.

Najčešće surađuje s hrvatskim glazbenicima: Matijom Dedićem, Krunom Levačićem, Tončijem Grabušićem, Henryem Radanovićem, Sašom Nestorovićem, te stranim jazz imenima kao što su, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković; František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi.

Niz godina bio je član je srednjoeuropskog Small Big Band-a «Europlane Orchestra», s kojim je snimio tri nosača zvuka od kojih posljednji s legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom. Zajedno s grupom «Kvartet Sensitive», nosi dvije nominacije za „Porin“, i dobitnik je Nagrade „Porin“ za najbolju instrumentalnu izvedbu (originalni aranžman za solo gitaru „Cantado no toro“). Jedan je od hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu,  oko pedeset godišnje. Osim u Europi, nastupao je u Čileu i Brazilu.

Od 2002.  surađuje s češkim glazbenicima Františekom Uhlirom i Jaromirom Helesicom s kojima najčešće nastupa u Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj, Luxembourgu, Italiji i Turskoj i  s kojima je snimio tri nosača zvuka.

Trio je, među ostalim, održao koncert za češkog presjednika Vaclava Klausa u Predsjedničkoj palači Hrčani, gdje je gost bio trubačka legenda Duško Gojković. Taj koncert zabilježen je na CD-u koji izlazi nekoliko mjeseci kasnije pod nazivom „Jazz Prague Castle 2006“, Multisonik, Prag 2006. Godine 2008. Arta Records iz Praga izdala je novi CD „JUH Tria“ pod naslovom “Maby Later”. Iste godine poznati talijanski časopis “Musica jazz” uvrstio ga je na promotivni CD izdan povodom dvadestogodišnjice  Festivala „Jazz In'it“ iz Vignole (Modena).

Ove godine izašao je novi nosač zvuka Darka Jurkovića „Alla maniera“ na kojem predstavlja svoje novo sviračko umijeće.

 

 


  „PREKIDI“ ISPRAĆENI BURNIM PLJESKOM

 

Hit predstava „Prekidi“ Michaela Cristofera u produkciji zagrebačkog Planet Arta i režiji Marka Torjanca jedina je gostujuća dramska predstava ovoljetnog festivala „Riječke ljetne noći“ koja je s velikim uspjehom, izvedena u prostoru bivše Tvornice papira- Hartere. Romantičnu komediju, svojevremeni off- Broadway hit, koja donosi priču o paru koji ne može biti zajedno ali niti jedno bez drugoga, nosi dvoje mladih istaknutih hrvatskih kazališnih i televizijskih glumaca Nataša Janjić i Amar Bukvić. Njihova izvedba u Harteri imala je pozitivna odjeka među publikom. Štoviše, oko 250 festivalski gledatelja velikim su pljeskom nagradili glumačku interpretaciju Nataše Janjić u ulozi učiteljice francuskog Alice i Amara Bukvića u ulozi fotografa Stevea.

Glumci su na kraju svoje izvedbe u okviru festivala „Riječke ljetne noći“  nagrađeni pljeskom publike, a predstavi je nazočio i brand manager tvrtke „Jadran Galenski laboratorij“ Aleksandar Posavec.

 


  HIT PREDSTAVA „PREKIDI“ U HARTERI

 

Predstava „Prekidi“ Michaela Cristofera, u produkciji zagrebačkog Kazališta Planet Art i u režiji Marka Torjanca te u izvedbi dvoje sjajnih mladih glumaca Nataše Janjić i Amara Bukvića, na programu je „Riječkih ljetnih noći“ u srijedu, 7. srpnja 2010. u 21,30 sati u Tvornici papira- Harteri. 

„Prekidi“ prate Stevea i Alice, mladi par, na putu kroz njihovu ljubavnu vezu prožetu poznatim ljubavnim toponimima: strašću, slomljenim srcima, prekidanjem, ponovnim sastajanjem, zanosom i samoćom, što će bez sumnje prepoznati svatko tko je ikada bio u ljubavnoj vezi. Kako im se putovi uvijek nanovo isprepliću, njihovi susreti su ponekad smiješni, ponekad tužni, ponekad zabavni, ponekad dirljivi, a iznad svega prožeti iskrenom potrebom za pravim odnosom.

Svojevremeni off- Broadway hit „Prekidi“ napisao je američki dramatičar i scenarist, dobitnik Pulitzerove nagrade i nagrade Tony za dramu „The Shadow Box“,  Michael Cristofer, koji je potom napisao i scenarij za istoimeni film iz 1997. godine u kojem svadljivi ljubavni par glume Russell Crowe i Salma Hayek. U Planetartovoj verziji romantične komedije „Prekidi“ u ulozi fotografa Stevea gledat ćemo Amara Bukvića dok će učiteljicu francuskog Alice glumiti Nataša Janjić.

Hoće li njih dvoje izreći sudbonosno „da“ ili će se zauvijek razići provjerite dolaskom na ovu romantičnu komediju.

 


  DOŽIVITE „SAN LJETNE NOĆI“ S RIJEČKOM FILHARMONIJOM

 


Prava glazbena poslastica za festivalsku publiku „Riječkih ljetnih noći“ bit će koncert riječkih filharmoničara uz solistički nastup violončelista Petra Kovačića pod nazivom „San ljetne noći“ u srijedu, 7. srpnja 2010. u 21,30 sati na novoj festivalskoj lokaciji, na plaži ex Park hotela ispod O. š. Grivica na Pećinama.

„San ljetne noći“ pod dirigentskim štapićem maestra Igora Vlajnića, kojemu će ovo biti prvi nastup s Riječkom filharmonijom, počet će jednom od najpopularnijih Mozartovih skladbi Serenadom za gudače br. 13 u G-duru KV 525  poznatijom kao „Mala noćna muzika“.  

Mozart je „Malu noćnu muziku“  napisao 1787. godine i, bez sumnje, danas je to glazba koju se može čuti uvijek i svugdje jer njezina je ljepota neupitna i neprolazna.

Atraktivan program koncerta Riječke filharmonije, koja uvijek priređuje istinske glazbene doživljaje, nastavit će se  djelom Petra Iljiča Čajkovskog „Varijacije na rokoko temu op. 33“ gdje će svoju iznimnu tehniku muziciranja pokazati tridesetogodišnji violončelist Petar Kovačić, dobitnik mnogobrojnih domaćih nagrada i priznanja, inače prvi čelist Riječke filharmonije i čelistički vođa dionice orkestra riječke Opere.

Za kraj ljetne noći glazbenici Riječke filharmonije će, koji od osnutka Riječkih ljetnih noći iz godine u godinu priređuju vrhunske koncerte, izvesti vedro djelo Felixa Mendelssohna- Bartholdyja „San ljetne noći“. Mendelssohn je napisao scensku glazbu „San ljetne noći“ op.61 1842. godine odnosno šesnaest godina nakon što je napisao istoimeno djelo op. 21 (poznatu uvertiru). Naime, nakon velikog uspjeha izvedbe Sofoklove „Antigone“ s Mendelsshnovom glazbom (op.55) 1841. u Potsdamu, pruski kralj Frederick William IV. ga je zamolio da napiše još scenske glazbe. „San ljetne noć“  izveden je 1843. također u Potsdamu, kao i Sofoklov „Edip“ za kojeg je Mendelssohn glazbu napisao 1845., a koja je posthumno objavljena kao op. 93. Uvertiru „San ljetne noć“i skladatelj je izvorno napisao kao samostalno djelo 16 godina ranije. Potom ga je inkorporirao u istoimenu scensku glazbu kao njenu uvertiru odnosno prvi od 14 brojeva, koji uz neke vokalne dijelove uključuju i čiste orkestralne stavke.

 

Petar Kovačić rođen je 1980.godine u Rijeci.Godine 2001. diplomira s odličnim uspjehom na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof.N. Ruževića. Tijekom studija pohađa trogodišnji tečaj za usavršavanje pri fondaciji Romano Romanini u Bresciji (Italija) pod vodstvom violončelista Maria Brunella.Godine 2001. upisuje Hochschule für Musik u Saarbrückenu (Njemačka),gdje nastavlja studij violončela u klasi prof.Gustava Riviniusa.

Godine 2003.diplomira s najvišim ocjenama te upisuje poslijediplomski studij, također u klasi prof. G.Riviniusa. Godine 2005. uspješno završava poslijediplomski studij.

Dobitnik je prvih nagrada na državnim natjecanjima 1996. i 1998. godine, te I.nagrade na natjecanju Alpe Adria 1999.u Goriziji (Italija).Godine 2000. osvojio je I.mjesto na "Natjecanju riječkih glazbenika" te posebnu nagradu žirija za najbolje izvedenu skladbu (Suita za violoncello solo G.Cassadoa).U akademskoj godini 2000.-2001. dobio je Dekanovu nagradu, a 2003. osvojio je II.nagradu na međunarodnom natjecanju Walter Gieseking u Saarbrückenu (Njemačka).

Kao solist nastupio je, među ostalim,  s komornim orkestrom Windstrings, Zagrebačkom filharmonijom i  Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

  

Igor Vlajnić, rođen je 1984. u Osijeku. Na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“, kao iznimno nadareni student, upisuje studij na Odsjeku za kompoziciju i dirigiranje prije završenog srednjoškolskog obrazovanja. Studij dirigiranja u klasi L. Nikolajeva i M. Homena završava za manje od 3 godine, stekavši stručni naziv diplomirani akademski muzičar dirigent – profesor dirigiranja.

Temeljem video zapisa svog diplomskog koncerta, osvaja stipendiju dirigenta svjetskog ugleda mo. Kurta Masura i sudjeluje u radu njegovog seminara u Wroclawu (Poljska) 2004. Godine 2007. surađivao je i s mo. Claudiom Abbadom. Godine 2005. započinje suradnju s organizacijom UNESCO u Parizu i nastupa kao gost dirigent na koncertu povodom svečane obljetnice 60 godina te organizacije dirigirajući orkestrom tradicionalnih instrumenata cijelog svijeta za što dobiva zapažena priznanja i međunarodni ugled. Suradnja s UNESCO nastavlja se i dalje u okviru asocijacije „Melodija kao dijalog među narodima“.

U prosincu 2007. nastupio je s orkestrom St. Luke u Avery Fisher Hall-u Lincoln Centra u New Yorku (SAD) s operom G.Rossinija: „L'italiana in Algeri“. Primio je Medalju UNESCO-a za izniman doprinos u promicanju mira, tolerancije i dijaloga među narodima. Od 2005. radi kao zborovođa, korepetitor i dirigent u HNK Ivana pl. Zajca.  Redovito nastupa kao dirigent opere i koncerata za mlade a prvi put na ovogodišnjim „Riječkim ljetnim noćima“ dirigirat će Riječkom filharmonijom.

 

 


  RIJEČKI ASTRONOMSKI CENTAR, NOVO MJESTO SUSRETA PISACA POD ZVJEZDAMA

 


„Riječke ljetne noći“ i ove godine upriličuju tradicionalnu književnu večer  „Pisci pod zvijezdama“ i to u utorak, 6. srpnja 2010. u 21,30 sati. Mjesto susreta je više nego prikladno, riječki Astronomski centar, a tema je odnos poezije i novih tehnologija.

U sedmom izdanju „Pisaca pod zvijezdama“ sudjeluju umjetnici iz Italije, Slovenije i Hrvatske: David Gazarov, Gianmaria Nerli, Sibila Petlevski, Enrico Pulsoni, Alessandro Salvi, Primož Sturman i Krešimir Vogrinc. Prema riječima izbornice i voditeljice Laure Marchig, ravnateljice Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca, poznate pjesnikinje i prevoditeljice publika će se voditi fizičkim i idealnim putovima koji će joj omogućiti praćenje, barem djelomično, razvoja novih poetskih formi  i rada pjesnika koji su se znali poslužiti tehnološkim mogućnostima.

Večer se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu bit će upriličeno spajanje na pjesničke blogove i listat će se prva hrvatska multimedijalna knjiga poezije „Commedia“ Krešimira Pintarića. Potom će, kao drugi dio, uslijediti multimedijalni performans „Hod u prazno-Running on empty-Correndo nel vuoto“ hrvatske književnice i znanstvenice Sibile Petlevski i njemačkog kompozitora i pijanista Davida Gazarova. Tom će prigodom biti kompjuterski izvedena programna kompozicija, odnosno simfonijska poema Davida Gazarova «Running on Empty»  inspirirana upravo poezijom Sibile Petlevski i skladana isključivo za ovu književnu večer.

Multimedijalni performans izvest će i dvoje istaknutih talijanskih umjetnika Gianmaria Nerli i Enrico Pulsoni. Njihov zajednički rad nosi naziv „VOLTItraVOLTI“,  a  riječ je o projektu iza kojeg se krije tisuću portreta nacrtanih kemijskom olovkom rukom Enrica Pulsonija. Prema tim crtežima je pak Gianmaria Nerli napisao, do sada, 34 priče.

Treći dio večeri „Pisci pod zvjezdama“ činit će čitanje poezije. Čitat će se Nevidljiva književnost mladih pjesnika, predstavnika dviju manjina i to Alessandra Salvija, pripadnika talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji i Primoža Sturmana, pripadnika slovenske manjine u Italiji.

Njima se pridružuju i Sibila Petlevski, Gianmaria Nerli i Krešimir Vogrinc, potpredsjednik  riječke udruge za umjetnos i kulturu ParNas.

David Gazarov, njemački kompozitor i pijanist, rođen 19. svibnja 1965. u Bakuu. Komponirao je, aranžirao, snimao i koncertrirao uživo s Bamberškim simfonijskim big-bandom, Simfonijskim orkestrom Dresdenske filharmonije, Velikim simfonijskim orkestrom grada Graza, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija (Bayerische Rundfunk) itd. Rad na crossover području rezulturao je koncertima na najprestižnijim munarodnim klasičnim festivalima poput  Mozart Muzik Festival u Würzburgu (1997, 1998, 2000), ili Schleswig Hollstein Festival (2004, 2005). Snimio je dvanaest samostalnih albuma i veliki broj albuma s drugim glazbenicima za najprestižnije glazbene kuće. 

Enrico Pulsoni rođen je Avezzanu 1956. godine. Voditelj je Katedre za scenografiju na talijanskoj Akademiji lijepih umjetnosti u Macerati. Već 70-tih godina prošlog stoljeća počinje suradnju s kazališnom grupom „Altro“ iz Rima s kojom ostvaruje ambijentalne predstave. Samostalno je izlagao svoje radove u svjetskim vodećim galerijama i muzejima a surađivao je i s nizom istaknutih umjetnika i književnika.

Gianmaria Nerli rođen je 1972. godine. Živi i radi u Rimu. Predavao je kreativno pisanje pod nazivom „Umjetnost pisanja“ na magisteriju Sveučilišta u Sieni. Piše eseje o književnosti i umjetnosti. Bio je urednik raznih književnih antologija kao i selektor književnih festivala. Trenutno je umjetnički i znanstveni savjetnik međunarodnog festivala „Absolute Poetry“ iz Monfalconea kao i izbornik za izložbe suvremene umjetnosti u Italiji i inozemstvu.

Sibila Petlevski, književnica i znanstvenica rođena 11. svibnja 1964. godine u Zagrebu. Predaje dramatologiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Članica Upravnog odbora Međunarodnog PEN-a, dopisna članica francuske pjesničke akademije L'Académie Mallarmé. Urednica u domaćim i stranim časopisima. Piše na hrvatskom i engleskom jeziku. Poezija i proza prevedene su joj na desetak svjetskih jezika. Nastupala na brojnim međunarodnim književnim skupovima.

Primož Sturman diplomirao je modernu povijest (2007) na Sveučilištu u Trstu. Od 2002. godine radi kao nezavisni novinar. Piše za talijanske i slovenske književne časopise (Trst, Pisa i Ljubljana). Prevodi sa slovenskog na talijanski, te s talijanskog na furlanski i slovenski jezik (Boris Pahor, Primož Čučnik, Leonardo Zanier...). Njegovo polje interesa je povijesno-književna problematika i međunarodni odnosi. Njegove  pjesme objavljene su u Ljubljani i Trstu.

Alessandro Salvi rođen je u Rovinju. Pjesnik, pripadnik talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji . Jedan je od najistaknutijih mladih istarskih pjesnika nove generacije. Objavio je svoja djela  u Italiji i u Hrvatskoj. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada za književnost  i strastveni je bloger.

 

 


  MARKO GRAZIANI I STJEPAN HAUSER, ZVIJEZDE KONCERTA „ČETIRI GODIŠNJA DOBA“  


Iznimno atraktivan koncert „Četiri godišnja doba  na programu je „Riječkih ljetnih noći“ u petak, 2. srpnja 2010. u 21,30 sati a mjesto izvedbe je plaža  bivšeg Park hotela tj. ispod O.š. Grivica i nova je uzbudljiva festivalska lokacija.  

Međunarodno priznati Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem istaknutoga makedonskoga  maestra međunarodne karijere Borjana Caneva, dirigenta Makedonske filharmonije uz mlade solističke zvijezde, violinista Marca Grazianija i violončelista Stjepana Hausera izvest će poznate Vivaldijeve koncerte „Četiri godišnja doba“ ( Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima) i Haydnov Koncert za violončelo i orkestar  C-Duru.

Dvadesetdvogodišnji Riječanin Marco Graziani dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a do sada je osim s renomiranim hrvatskim orkestrima nastupao i s Kaunaškom filharmonijom te festivalskim orkestrom u Lisabonu. Kao solist i član komornih sastava uspješno nastupa diljem Europe, u Japanu i Rusiji. Uz financijsku  potporu Zaklade Adris, svira na violini Alessandra Gagliana iz 1720., u vlasništvu Zaklade Segelman. Violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina kod prof. Krunoslava Pehljana u riječkoj Glazbenoj školi „I. M. Ronjgova“, a  u klasi prof. Leonida Sorokowa završio je Muzičku akademiju u Zagrebu.

Rođeni Puljanin, Stjepan Hauser zbog mnogobrojnih osvojenih nagrada dva puta je bio pozvan na gala koncerte za princa Charlesa u Buckinghamskoj palači i palači St. James. Kao solist nastupao je s vodećim orkestrima u zemlji i inozemstvu u najprestižnijim dvoranama i festivalima diljem Europe.

Surađivao je s najeminentnijim svjetskim umjetnicima i pedagozima, kao što su primjerice Mstislav Rostropovich, Heinrich Schiff, Bernard Greenhouse, Ralph Kirshbaum i Karine Georgian. Godine 2006. nastupio je kao jedini izabrani violončelist na koncertu u čast i u prisustvu Mstislava Rostropovicha, u Palazzo Vecchio u Firenci, nakon kojeg je maestro Rostropovich opisao Hausera kao najtalentiranijeg mladog violončelista kojeg je ikad čuo.

Stjepan Hauser član je „The Greenwich Trio“, kojeg je legendarni Bernard Greenhouse opisao kao novi "Beaux Arts Trio". Od samog početka muziciranja, „Trio“ postiže visoke međunarodne rezultate i brojne pohvale za svoje nastupe.
 

 


  15 TISUĆA RIJEČANA POPRATILO SPEKTAKULARNO OTVARANJE RIJEČKIH LJETNIH NOĆI

 


Uz prisutnost 15 tisuća Riječana, jedinstvenim spektaklom u srcu riječke luke otvorene su sedme „Riječke ljetne noći“. Solisti, zbor i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca su s  ponotna, koji se poput čarobnog otoka izdizao u riječkoj luci, odaslali zvuke veličanstvene Beethovenove „Ode radosti“ pod ravnanjem maestre Nade Matošević.

Događaj je uveličan i Caccinijevom „Ave Marijom“ u interpretaciji hrvatske sopranistice Ivana Lazar, a s pontona se slušao i pozdravni govor intendantice Nade Matošević Orešković kao  i govor riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela kojemu je već tradicionalno pripala čast proglasiti Festival i službeno otvorenim. „I ove nas Riječke ljetne noći provode kroz neke stare i nove prostore, koje zahvaljujući  kazalištu upoznajemo u nekom novom ruhu. A novi prostori odnosno lokacije ove su godine Trg Grivica, riječki Astronomski centar, plaža bivšeg Park hotela i  Trg Matije Vlačića Ilirika“, istaknula je intendantica Nada Matošević Orešković dok je riječki gradonačelnik poručio: „Riječke ljetne noći su festival  koji provocira i otkriva, festival koji daje snagu Rijeci i prodonosi promociji njezine kulture.“

Događaj su uveličali brodovi i brodice, veslači Pomorskog fakulteta, drvene barke iz nekih prošlih vremena kao i nekolicina barki povijesne rekonstrukcije koji su uz posebno osvjetljenje stvarali začudno lijep prizor.

Nezaobilazno, otvaranje je bilo popraćeno i podizanjem festivalske zastave uz fanfare.

Publika je sve to pratila s Rive Boduli, Gata Karoline Riječke i pomorsko-putničkog terminala. Na opću radost publike za kraj otvaranja Festivala, koji će Rijeku u idućih 26 dana pretvoriti u pozornicu na otvorenom,  priređen je i vatromet.  

Svečano otvaranje festivala „Riječke ljetne noći“ ove je godine prvi put u cjelosti ostvareno u produkciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Režiju spektakularnog  svečanog otvaranja koje se moglo gledati i u izvravnom televizijskom prijenosu na 1. programu HRT-a  potpisuje Ozren Prohić dok je producent Mensur Puhovac.

Fotografije otvorenja Riječkih ljetnih noći

 

 


  PRVI PUT NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA PREDSTAVA ZA DJECU I ODRASLE

 


U koprodukciji riječke Kazališne radionice MALIK i HNK Ivana pl. Zajca u okviru festivala „Riječke ljetne noći“ bit će održane dvije izvedbe predstave za djecu i odrasle „Trsatska gradina“ na Trsatskoj gradini u srijedu, 30. lipnja 2010. Prva izvedba zakazana je za 21 sat a druga za 22 sata.

Režija i koreografija predstave povjerena je Žaku Valenti  koji će se i u ovom projektu, kao i u svojim prethodnim poznatim projektima poput „Trsatske stube“, „Arhiv“ i „Dobrodošli u Rijeku“, baviti istraživanjem riječkog identiteta. Stoga ne čudi kako se predstava za djecu i odrasle održava upravo na Trsatskoj gradini, amblematskom mjestu koje nosi identitet grada na Riječini i koja je utkana u tkivo grada i njegovih stanovnika.

„Prostor je zaštićen zidinama unutar kojih se krije oaza mira i spokoja idealnog za bijeg od gradske vreve i užurbanosti. Gradina je prirodno idealna pozornica za kazališne projekte,“ kaže Žak Valenta te nadodaje kako je sam rad na predstavi krenu puno prije. „Rad je počeo puno ranije radionicama pokreta i improvizacijama na zadane teme koje su se održavale unutar scenske radionice MALIK čiji je cilj bio osposobiti i upoznati  mlade izvođače s načinom i principima rada na specifičnoj lokaciji  što je, naravno uključivalo i posjete lokaciji“, ističe redatelj i koreograf.

Projekt „Trsatska gradina“ završava dokumentiranjem predstave te evaluacijom sa svim učesnicima projekta kojim se želi utvrditi naučeno i razmjeniti iskustva rada na specifičnoj lokaciji.

Autorsku ekipu čine i asistentica redatelja i dramska pedagoginja Denis Kirinčić.  Marino Krstačić Furić i Ana Tomić potpisuju  scenografske intervencije a autori glazbe su Josip Maršić i Zoran Medved. Oblikovatelj svjetla je Alan Vukelić.

U predstavi sudjeluju sve redom polaznici Kazališne radionice MALIK: Matija Alešević,Ana Maria Đukić,Mia Katarina Fece,Lorena Galjanić,Karla Glažar,Sanela Graca, Sven Marin, Orian Markić, Ana Maria Mašić,  Dorian Mataija, Dora Nikolla, Ida Prodan, Paola Rajnović, Gabriela Ružić, Karin Stijelja, Leo Šamanić, Davor Šepac, Nenad Tešić i Petra Vukić.
 

 


  AMBIJENTALNA CAVALLERIA RUSTICANA NA TRGU GRIVICA

 


Jedan od središnjih događaja ovoljetnog festivala „Riječke ljetne noći“ svakako je ambijentalna izvedba opere „Cavalleria rusticana“ Pietra Mascagnija koja će se dogoditi u četvrtak, 1. srpnja 2010. u 21,30 sati na Trgu Grivica, ispred Katedrale sv. Vida.

Premijerom će ravnati maestra Nada Matošević, režiju potpisuje Ozren Prohić  a u izvedbi sudjeluju solisti, zbor i orkestar riječke Opere HNK Ivana pl. Zajca kojima se priključuju i Ženska i muška klapa „Kastav“, Ženska klapa „Kamelija“ i „Zvonejski kanturi“ Zvoneća.

Intendantica riječkog Kazališta Nada Matošević Orešković na konferenciji za novinare istaknula je kako „Riječke ljetne noći „ sve više postaju ambijentalni festival i kako se nakon dužeg promišljanja pronašao idelan prostor  za izvedbu „Cavallerije rusticane“ na otvorenom.

 „Imamo sve što nam treba za izvedbu: oštariju koju „glumi“ celtic caffe Bard čijim se vlasnicima ovim putem zahvaljujem kao i vlasnicima caffe bara Sv. Vid koji nam također ustupaju prostor terase na kojoj će sjediti publika, crkvu i fantastičnu prirodnu akustiku.“

I ravnatelj riječke Opere ujedno i redatelj ove ambijentalne predstave Ozren Prohić slaže se kako je prostor ispred riječke prvostolnice više nego uzbudljiv. O radu na predstavi kaže: „Približili smo se operno-filmskom tretmanu, vrhunskoj glazbenoj kvaliteti . Publika će se, da to filmski kažemo, na ovoj ambijentalnoj „Cavalleriji“ spojiti sa slikom i tonom. Velika važnost se pridaje detaljima: psihološkim, glumačkim, pjevačkim i glazbenim.“

Miljenica riječke publike mezzosopranistica Kristina Kolar debitirat će ulogom Santuzze te se prema riječima maestre Nade Matošević „polako seli iz mezzosopranskih u sopranske uloge gdje je, u tom fahu, zasigurno očekuje blistava karijera“.  I ostale uloge, iznijet će domaće snage, tenor Davor Lešić kao Turridu, mezzosopranistica Anđelka Rušin je mama Lucia dok je baritonu Robertu Kolaru dodijeljena uloga Alfija. Jedina gošća je Helena Lucić koju ćemo gledati u ulozi Lole.

„Ovakvom vrstom ambijentalnog kazališta kojega ostvarujemo s domaćim snagama najbolje će se pokazati glazbena i  glumačka razina ansambla“, istaknuo je Prohić.

 

Kristina Kolar iznimno je zahvalna na datoj joj prilici dok je Anđelka Rušin istaknula da  maksimalno uživa u radu te ta ima osjećaj kako sudjeluje u performansu duše ispred katedrale. Davor Lešić naglasio je da je ulogu Turridua već pjevao u Zagrebu, Mariboru i na riječkoj pozornici dok je Robert Kolar kazao kako ima osjećaj da je na filmskom setu te vjeruje kako će publika imati dojam da gleda 3D film.

Intedantica Nada Matošević Orešković publici je poručila kako nije lako izaći iz prostora riječkog HNK na otvoreno i istodobno zadovoljiti uvjete koje nudi udobnost kazališta. „Sjedi se na montažnom gledalištu, vjerojatno neće svi sve vidjeti savršeno ali to su čari ambijentalnog teatra.“ 

Autorsku ekipu čine i Dalibor Laginja zaslužan za adaptaciju prostora, kostimografkinja Irena Sušac i oblikovatelj svjetla Boris Blidar. Zbor je uvježbao Igor Vlajnić a koncertna majstorica je Danijela Maras Mendiković. 

 

Ekskluzivni pokrovitelj Festivala:  

 

Pokrovitelj glazbenog programa Festivala:


  
 


  PROMETNA REGULACIJA U RIJECI NA DAN OTVARANJA RIJEČKIH LJETNIH NOĆI

 


Povodom održavanja svečanosti otvaranja festivala Riječke ljetne noći u utorak, 29. lipnja 2010.  godine u gradu Rijeci vrijedit će posebna regulacija prometa.

 

U utorak, 29. lipnja 2010. u vremenu od 21 do 23 sata bit će u cijelosti zatvorena državna cesta – Ulica Riva i Ulica Ivana Zajca počevši od  Trga Žabica.

U navedeno vrijeme promet će se preusmjeriti „sjevernim koridorom“ na raskrižju Krešimirove i Manzonijeve ulice.

Ljubazno molimo građane i vožače za razumijevanje i strpljenje.

 
 


  JEDINSTVENI DOGAĐAJ U SRCU RIJEČKE LUKE!

 


Svečano otvarenje „Riječkih ljetnih noći“ dogodit će se u utorak, 29. lipnja 2010. godine s početkom u 21,30 sati jedinstvenim događanjem!

Naime, na pontonu smještenom u srcu riječke luke smjestit će se solisti, zbor i orkestar Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca koji će pod dirigentskom palicom Nada Matošević izvesti glasovitu „Odu radosti“, završni dio veličanstvene Beethovenove Devete simfonije.  Solisti su sve redom sjajni operni pjevači Olga Kaminska, Sergej Kiselev, Kristina Kolar i Luciano Batinić.
S pontona smještenog u samo središte luke čut će se i „Ave Maria“ Giulija Caccinija u interpretaciji vrhunske hrvatske sopranistice, zvijezde riječke „Lucije di Lammermoor“ Ivane Lazar.  Pozdravni govor intendantice Nade Matošević Orešković kao i govor riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji će označiti početak Riječkih ljetnih noći bit će održan upravo s pontona. U luku će uploviti brodovi i brodice, veslači Pomorskog fakulteta, skupina za očuvanje baštine drvenih barki u svojim brodicama te nekoliko barki povijesne rekonstrukcije uveličat će ovaj događaj.
Pirotehnički efekti i drugi atraktivni vizualni efekti bit će znak kraja svečanoga otvorenja ali i početka razdoblja u kojem će, kroz gotovo mjesec dana, Rijeka postati pozornicom na otvorenom.
Jedinstvenu senzaciju, u po mnogočemu jedinstvenom gradu, njegovi  gosti i građani Rijeke moći će pratiti s Gata Karoline Riječke, Rive Boduli i novog pomorsko-putničkog terminala.
Prvi put u kratkoj povijesti festivala „Riječke ljetne noći“ koji je svojim atraktivnim i umjetnički  uzbudljivim programom već zauzeo istaknuto mjesto na festivalskoj mapi u Hrvatskoj i šire, svečanost  otvaranje bit će u cjelosti ostvarena produkciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca.
 
Ekskluzivni pokrovitelj Riječkih ljetnih noći:

 


  „ODA RADOSTI“ NA POČETKU, „BAL NA VODI“ ZA KRAJ

 


Sedmi festival „Riječke ljetne noći“ u 26 dana donijet će Riječanima, gostima grada i turistima 31 uzbudljiv, kvalitetan i atraktivan program. Sve će početi 29. lipnja jedinstvenim otvaranjem u srcu riječke luke na pontonu uz „Odu radosti“ a završiti „Balom na vodi“ 24. srpnja na Bazenima Kantrida. Prema riječima intendantice riječkog HNK Ivana pl. Zajca Nade Matošević Orešković, na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 23. lipnja, „Riječke ljetne noći“ u godini recesije ne bi bile moguće bez financijske podrške suorganizatora Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke te sponzora i medijskih pokrovitelja kojima je uputila veliku zahvalu. Uz to, tom je prigodom Intendantica obzanila kako je ove godine T-com ekskluzivni pokrovitelj Festivala.

„ Iznimno smo sretni i ponosni što je T-com, poznati i veliki sponzor hrvatske kulture, prepoznao festival „Riječke ljetne noći“, festival  koji će u sljedećih gotovo mjesec dana od Rijeke učiniti veliku čarobnu pozornicu“.

Gospođa Vedrana Hercigonja Majetić, direktorica Odjela za marketinške komunikacije u T-HT-u poslala je objavu što je tom prigodom pročitana:  „T-Com - kao vodeći davatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj već šestu godinu za redom sudjeluje u organizaciji kapitalnih kulturnih manifestacija širom zemlje. Veliko nam je zadovoljstvo da se ovako respektabilan festival kao što su Riječke ljetne noći našao na listi projekata koje podržavamo. Na ovaj način nastojimo promovirati kulturu i umjetnost, pridonijeti većoj posjećenosti kulturnima manifestacijama te potaknuti druge gospodarstvenike da ulažu u hrvatsku kulturu i turizam.“  

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je: „Drago mi  je da smo u ovoj ne baš lakoj financijskoj godini uspjeli nastaviti s praksom održavanja, ove na razini Hrvatske, prepoznatljive kulturne manifestacije.“

S druge strane, direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa rekao je: „Ljeto u Rijeci nezamislivo je bez „Riječkih ljetnih noći“, one su postale sastavni dio najvažnijih i najpoznatijih manifestacija grada Rijeke“.

Iz bogatoga glazbenog programa izdavaja se premijera opere „Cavalleria rusticana“ na Trgu Grivica ispred Katedrale sv. Vida koja će biti izvedena u maniri pravog ambijentalnog teatra te    čak pet atraktivnih koncerata u izvedbi vrhunskih glazbenika i orkestara, najavio je ravnatelj Opere riječkog HNK Ozren Prohić. Središnji festivalski događaj premijera je dramske predstave „Cirkus Destetika“ po motivima Daniila Harmsa u režiji redatelja Aleksandra Popovskog te u produkciji Hrvatske drame. Prema riječima dramaturginje predstave Magdalene Lupi glazbena paranoja „Cirkus Destetika“ je cirkus koji prikazuje „malo vještina a puno sudbina“. Novost ovogodišnjeg festivala je i program „Film pod zvijezdama“ koji je ostvaren u suradnji s pulskim Festivalom igranog filma i tvrtkom Videomarket Trade. Četiri filma recentne europske produkcije selektiranih s najvećih svjetskih filmskih festivala bit će prikazani četiri dana za redom pod otvorenim nebom na Trgu Matije Vlačića Ilirika.

Prvi put će na Festivalu biti izvedena  i predstava za djecu i odrasle. Riječ je o predstavi  „Trsatska gradina“. Intendantica Nada Matošević Orešković je iskoristila prigodu istaknuti kako su kontaktirane sve nadlažne institucije glede sudjelovanja djece u predstavi te da su dobivena i pismena odobrenja obaju roditelja.
 

 


  POČELA PRODAJA ULAZNICA ZA „RIJEČKE LJETNE NOĆI“ 2010.

 


Od utorka, 25. svibnja 2010. počela je prodaja ulaznica za sve programe 7. festivala „Riječke ljetne noći“ (29.06.- 24.07.) koji se ove godine održava pod motom „Odaberi svoju zvijezdu“. Ovoljetni Festival u 26 dana donosi 30 atraktivnih i umjetnički uzbudljivih programa na 12 različitih lokacija grada Rijeke.

U godini recesije, Festival izlazi u susret svojoj publici! Novost je kartica „Riječkih ljetnih noći“ koja stoji 100 kuna a s kojom se mogu kupiti dvije ulaznice s popustom od 40% na redovne cijene.

Ne propustite si osigurati mjesto za središnje festivalske događaje od kojih izdvajamo premijeru dramske predstave „Cirkus prin-tim pram“ prema motivima djela Daniila Harmsa i u režiji priznatoga europskoga redatelja Aleksandra Popovskog ili pak izvedbu jedne od najljepših verističkih opera, Mascagnijevu „Cavalleriju rusticanu“, u maniri pravog ambijentalnog teatra, ispred katedrale Sv. Vida.

Osigurajte ulaznice i za uzbudljive koncerte na otvorenom koji se ovoga ljeta prvi put održavaju na plaži ex Park hotela a dovode istinske glazbene zvijezde poput violinističkog genija Stefana Milenkovicha, violončelističkih virtuoza Stjepana Hausera i Petra Kovačića, mladog sjajnog violinista Marca Grazianija ili pak vrhunskog jazz glazbenika Darka Jurkovića.

Od repriznih predstava na programu su ponovno uspješnice, sada već kultne festivalske predstave „Mirisi, zlato i tamjan“ i „Lukrecija o'bimo rekli požeruh“. Od gostujućih predstava pogledajte  „Prekide“ zagrebačkog Kazališta Planet Art.

Festival donosi i prepoznatljiv program „Pisci pod zvijezdama“ a u suradnji s Festivalom igranog filma u Puli i riječkim Videomarket Tradeom prvi put održat će se i program „Film pod zvijezdama“.

 

Ulaznice se mogu kupiti:

na blagajni HNK Ivana pl. Zajca, Verdijeva 5a, Rijeka, tel. ** 385 51 337-114,

Rad blagajne: 10,00 - 17,00 sati, subotom 10,00 - 13,00.

Na dan predstave: 10,00 - 17,00 i jedan sat prije početka na mjestu održavanja; 

e-mail: blagajna@hnk-zajc.hr;
New Sound - Matulji, Trg m.Tita 2

u  Turističkom informativnom centru, Korzo 33, Rijeka,  tel.051/335-882, 

putem interneta na www.kulturaplus.com  

na kartomatu na Korzu.

.

        English

.

Otvorenje Festivala

Kartica Riječke ljetne noći

Važne obavijesti

.

Video


Image of ChillTip
Image of ChillTip Image of ChillTip

.

T-shirt Riječke ljetne noći

.

 

 

Organizatori: Grad Rijeka, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke