Slobodan Novak: „MIRISI, ZLATO I TAMJAN“;

redatelj: Vinko Brešan

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca

12.,13.,14., 15., 16. i lipnja; Portić na Kantridi, 21,30 sati

 

Sudjeluju: Žarko Radić, Edita Karađole, Olivera Baljak, Denis Brižić, Biljana Torić, Andreja Blagojević, Zdenko Botić, Davor Jureško, Adnan Palangić, Alex Đaković, Nikola Stanišić, Tanja Smoje, Anastazija Balaž Lečić, Bakir Nezirović
 

Ambijentalna hit predstava kojom se poznati hrvatski filmski redatelj Vinko Brešan pokazao i kao jednako sjajan kazališni redatelj, a koja je proglašena najcjelovitijim ostvarenjem "Riječkih ljetnih noći 2005.", tradicionalno je na programu Festivala. Tako želi publika.

" U prostoru Portića na Kantridi sa savršenim pogledom na Kvarnerski zaljev Brešan s mnogo filmičnosti usađene u ambijentalni teatar gradi mali svijet u kojem se samo na prvi pogled ništa ne događa. Slika otočkog života slaže se pomno i bez naglih skokova, s nemirima koji teku ispod površine dramskog zbivanja kao oluje koje more još nije iznjedrilo.
Pokazalo se više nego dobrim potezom što se upravo Brešan prihvatio režiranja predstave u koju je njegovo bogato filmsko iskustvo unijelo novi kvalitativni poticaj u tumačenju sjajnog Novakovog djela "
Helena Braut, "Vjesnik"

 

Jedan mići kantunić od svita
ma vero mići...
Jedan mulić, jedan portić
i samo jedan mići uski putić.

 

Olivera Baljak dobila je Nagradu grada Rijeke i Nagradu „Zlata Nikolić“ riječkog HNK-a za ulogu Erminije u predstavi „Mirisi, zlato i tamjan“.

Dalibor Laginja će scenografijom za „Mirise, zlato i tamjan“ predstavljati Hrvatsku na Quadriennalu u Pragu, jednoj od najvećih svjetskih izložbi scenografije.